Batatowa wegańska

BATATY - Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych i witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

CZERWONA SOCZEWICA - wzmacnia serce i nerki. Wspomaga wydalanie wody z organizmu.

KUMIN - jest doskonałym źródłem żelaza, dzięki temu kumin zarówno zapobiega, jak i wspomaga leczenie anemii. Żelazo jest ważne m.in. dla kobiet miesiączkujących, które tracą żelazo w trakcie krwawienia. Poza tym kumin, dzięki wysokiej zawartości żelaza, witaminy C i A ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Obniża poziom cholesterolu oraz stężenie "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów we krwi oraz zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu HDL we krwi.

KURKUMA - posiada silne właściwości przeciwzapalne. poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób, np. alzheimera. Zapobiega i leczy nowotwory.

CUKINIA – cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.

Skład: bataty, soczewica czerwona, cebula, cukinia, czosnek, mleko kokosowe, oliwa z oliwek, papryka słodka czerwona, kurkuma, kumin, oregano, kolendra suszona liść, kolendra natka, papryka ostra, sól kłodawska, pieprz, kwasek cytrynowy. 
Bez konserwantów i dodatków smakowych.
Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 227 kJ / 54 kcal
Tłuszcz 1,1g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g
Węglowodany 8,1g
W tym cukry 1,5g
Białko 2,1g
Sól 0,5g
%