Czekolada kawowa
Menu bez glutenu
Czekolada kawowa

KAKAO - Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, który związany jest ze zmianami zachodzącymi w obszarze mózgu zwanym zakrętem zębatym.
- Kakao jest źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.
- Kakao, pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Poza tym kakao jest skarbnicą magnezu (499 mg/100 g), który wycisza w stresowych sytuacjach i łagodzi depresyjne nastroje.
- Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia.
- Kakao może zapobiec kamicy nerkowej. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych - twierdzą uczeni.
- Teobromina występująca w kakao jest prawie trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina, uważana obecnie za najlepszy lek przeciwkaszlowy. Zawarta w kakao teobromina może blokować działanie nerwów czuciowych, co z kolei zatrzymuje odruch kasłania.

MLEKO KOKOSOWE - mleko kokosowe jest dobrym źródłem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, na miedź w 13 procentach, na fosfor w 10 procentach, a na magnez, żelazo i selen w 9 procentach. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.

KAWA - kofeina jest najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy, który determinuje jej właściwości lecznicze. Kofeina znalazła zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych, pobudzających. Jest także źródłem cennych antyoksydantów – kwasów chlorogenowego i kawowego, które nie tylko neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn, ale dodatkowo usprawniają mechanizmy obronne organizmu. Naukowcy uważają, że dzięki tym właściwościom antyoksydanty mogą chronić przed uszkodzeniami materiał genetyczny w komórkach i tym samym chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Niedawno dowiedziono, że poziom tych cennych przeciwutleniaczy w kawie znacznie wzrasta podczas procesu palenia jej ziaren.

OLEJ MCT - to syntetyczny tłuszcz o cennych dla organizmu właściwościach, który z łatwością wchłania się w przewodzie pokarmowym i może być przekształcony w wątrobie w ciała ketonowe, które są źródłem energii dla narządów (także mózgu). MCT pomaga w procesie gubienia kilogramów – m.in. hamuje łaknienie. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, jest także wykorzystywane przez sportowców jako sposób na zwiększenie wydolności.

* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: masło kakaowe, miazga kakaowa, kakao bio, kawa, erytrytol, mleko kokosowe, olej MCT, złoto jadalne.
Produkt wegański, bez glutenu, bez cukru i bez laktozy. Bez sztucznych ulepszaczy smaku.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1215 kJ / 290 kcal
Tłuszcz 45,4g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 27,1g
Węglowodany 3,8g
W tym cukry 0,4g
Błonnik 3,1g
Białko 3,6g
Sól 0,001g
%