Zupa Meksykańska z indykiem
Masz ochotę wybrać się w podróż kulinarną do Meksyku? Zabierz się z nami! Będzie smacznie i pożywnie. Strączki połączone z kukurydzą, mięsem, warzywa pozwolą poczuć się jak na obiedzie albo lunchu w najlepszej meksykańskiej restauracji.
KUKURYDZA – kukurydza bogata jest w witaminy i składniki mineralne, jest też źródłem kwasów OMEGA-3. Selen wraz z witaminą E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność i przedłuża młodość. Ma dwa silne antyoksydanty należące do karotenoidów: luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem.
CZERWONA FASOLA – to źródło witamin, głównie witaminy B1, która ma działanie antydepresyjne. Ponadto poprawia pamięć i usprawnia zdolność logicznego myślenia.
CIECIERZYCA – ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: fasola czerwona, kukurydza konserwowa, przetarte pomidory bez skóry, mięso mielone z indyka, cebula, marchew, seler naciowy, ciecierzyca BIO 6%*, sól kłodawska, papryka słodka suszona, kumin, oliwa z oliwek, oregano, czosnek, kolendra natka, papryka ostra, regulator kwasowości; kwasek cytrynowy.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu |
Wartość energetyczna |
243 kJ / 58 kcal |
Tłuszcz |
1g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2g |
Węglowodany |
7,9g |
W tym cukry |
1,9g |
Białko |
4,6g |
Sól |
0,2g |