Krupnik to tradycyjna, polska zupa. W jej składzie znajdują się między innymi: kasza, ziemniaki i marchew. Wege krupnik to moc warzyw i przypraw, która dostarczy Ci ogromu wartościowych składników. Rozsmakuje się w nim nie tylko wegetarianin.
KASZA JAGLANA - jagły to najstarsza znana kasza. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
ZIEMNIAKI – to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych. Dieta ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek.
CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
CZOSNEK – odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
NATKA PIETRUSZKI - zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 155 kJ / 37 kcal |
Tłuszcz | 0,7g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1g |
Węglowodany | 7g |
W tym cukry | 1g |
Białko | 1,7g |
Sól | 0,3g |