Sól kłodawska – dlaczego właśnie jej używamy w naszej kuchni
Z tego artykułu dowiesz się:
Sól kłodawska – kilka słów wstępu
W gospodarstwach domowych wykorzystuje się przede wszystkim sól kuchenną. Stanowi podstawową przyprawę, a także środek służący do konserwacji żywności. W gastronomii używa się soli kamiennej, morskiej i himalajskiej, a rzadziej – francuskiej, peruwiańskiej i indyjskiej. Jedna z głównych zasad kuchni pięciu przemian mówi: gotuj z tego, co pochodzi z bliskiej okolicy. W myśl tej idei postawiliśmy w naszej kuchni na sól z polskiej kopalni Kłodawa.
Co ciekawe, prawdopodobnie jej pierwsze złoża pojawiły się aż 250 milionów lat temu, natomiast wydobywana jest - tradycyjną metodą - od 1956 roku. Kopalnia w Kłodawie mieści się w województwie wielkopolskim – jej teren to pozostałość po morzu (o sporym zasoleniu), które wyschło z powodu zmian klimatycznych. Sól kłodawska występuje w różnych kolorach – może być różowa (najpopularniejsza odmiana), czerwona, szara, a także niebieska.
Przeczytaj także: Dieta przeciwzapalna - wszystko, co musisz wiedzieć
Sól kłodawska – właściwości lecznicze
Sól kłodawska niejodowana zawiera minerały takie jak magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas i selen. Bogaty skład sprawia, że sól z Kłodawy jest tak wartościowa. Mikroelementy mają zbawienny wpływ na proces przemiany materii, a także odpowiadają za wchłanianie enzymów.
Oprócz smaku, stawiamy na Wasze zdrowie, dlatego sól kłodawska króluje u nas w kuchni i używamy jej do gotowania naszych pysznych zup.
Sól kłodawska NIE ZAWIERA E536. Co kryje się za tym tajemniczym symbolem? Żelazocyjanek potasu, który jest niebezpieczny dla naszego organizmu.
Więcej o E536 przeczytasz w naszym artykule: E536 w składzie soli, czyli dlaczego warto czytać etykiety

Roztwór z soli wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego można stosować ją jako środek do dezynfekcji gardła. Świetnie sprawdza się też w kuracji na zapalenie zatok (płukanie zatok lub inhalacje roztworem z soli) oraz w łagodzeniu zmian na skórze (np. kurzajek). Sól kłodawska wykorzystywana jest również do leczenia chorób reumatycznych, autoimmunologicznych oraz w profilaktyce chorób tarczycy. Co więcej, rozpuszczona w wodzie sól kłodawska jest roztworem hipertonicznym, co oznacza, że działa również przeciwobrzękowo. Taki specyfik można stosować np. do płukania jamy ustnej. Przydarzają Ci się czasem migreny? Dodaj sok z cytryny do wody z solą – ta mikstura pomoże złagodzić ból. Jakie jeszcze zastosowanie – poza kuchnią – ma sól z Kłodawy?
Otóż może służyć jako dodatek do kąpieli. 15-20 minut solnej kąpieli dostarczy uczucia odprężenia, a także poprawi kondycję skóry. Fantastycznym pomysłem na wykorzystanie soli kłodawskiej do pielęgnacji jest również peeling do ciała. Oto przepis:
PEELING z solą kłodawską – przepis
SKŁADNIKI:
- sól kłodawska,
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy,
- skórka cytryny,
- opcjonalnie: kurkuma lub cynamon.
PRZYGOTOWANIE:
1. Sól wymieszaj z oliwą z oliwek lub olejem kokosowym. Dodaj skórkę z cytryny. Możesz również dołożyć cynamon lub kurkumę.
2. Wmasuj miksturę w skórę i pozostaw na kilka minut.
3. Dokładniej zmyj z twarzy peeling.

Domowy izotonik – przepis
Prawidłowe nawadnianie organizmu to podstawa. Niestety, często zapominamy o regularnym spożyciu płynów. Wówczas nasz organizm zaczyna się buntować i puchnie (przez zatrzymanie wody). Potoczny kac to nic innego jak silne odwodnienie na skutek spożycia dużej ilości alkoholu. Bóle głowy i silne migreny to także oznaka zbyt małego nawodnienia.
Z pomocą w takich sytuacjach przychodzi domowy izotonik. Dlaczego tak rewelacyjnie gasi pragnienie? Ponieważ jego stężenie - dzięki odpowiednim proporcjom składników mineralnych i węglowodanów - zbliżone jest do stężenia płynów ustrojowych.
Prosty przepis na domowy izotonik z soli kłodawskiej
SKŁADNIKI:
- 0,5 l przegotowanej wody (ciepłej, nie wrzącej!),
- 1/3 łyżeczki soli kłodawskiej,
- łyżeczka miodu,
- sok z połówki cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki należy połączyć, porządnie wymieszać i wypić do dna.

Sól kłodawska - gdzie kupić?
Sól kłodawska dzięki temu, że jest wydobywana tradycyjną metodą górniczą, zachowuje swoje wszystkie tzw. "pierwiastki życia" (czyli cenne składniki). Można ją zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym kopalni lub innych internetowych biomarketach. Na sól możesz też natknąć się w dużych marketach ze zdrową żywnością – takich jak Carrefour. Wiele osób może zadawać sobie pytanie: sól kłodawska czy himalajska (również uznawana za zdrową) – którą wybrać? Nasza odpowiedź brzmi: sól kłodawska ekologiczna to najlepszy wybór.
Kuracje zupami dla zdrowia i urody -> SPRAWDŹ
Sól kłodawska – dawkowanie
Warto zauważyć, że nawet najzdrowsza sól kłodawska w nadmiarze może zaszkodzić. Dzienne powinniśmy spożywać ok. 5g soli – w praktyce to mniej więcej jedna płaska łyżeczka. Zbyt dużo soli w diecie może m.in. prowadzić do zatrzymania wody w organizmie, sprzyjać chorobom serca i otyłości, zwiększać ciśnienie i powodować kamicę nerkową. Ograniczyć sól kłodawską w diecie powinny szczególnie osoby, które mają problemy z sercem oraz/lub nerkami.
Sól kłodawską znajdziesz w naszych zdrowych zupach. Zajrzyj na nasz kanał YouTube i dowiedz się, dlaczego płynne, ciepłe posiłki powinny stać się stałym elementem naszego menu:




Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!