Sól kłodawska – dlaczego właśnie jej używamy w naszej kuchni
Z tego artykułu dowiesz się:
Sól kłodawska to niejodowana, wartościowa i naturalna sól kamienna. Nie jest ługowana, czyli oczyszczana chemicznie, dzięki czemu stanowi bogate źródło mikroelementów oraz korzystnie wpływa na gospodarkę elektrolitową organizmu. Dodatkowo, jest bardzo łatwo przyswajana przez nasze organizmy.
Sól kłodawska – kilka słów wstępu
W gospodarstwach domowych wykorzystuje się przede wszystkim sól kuchenną. Stanowi podstawową przyprawę, a także środek służący do konserwacji żywności. W gastronomii używa się soli kamiennej, morskiej i himalajskiej, a rzadziej – francuskiej, peruwiańskiej i indyjskiej. Jedna z głównych zasad kuchni pięciu przemian mówi: gotuj z tego, co pochodzi z bliskiej okolicy. W myśl tej idei postawiliśmy w naszej kuchni na sól z polskiej kopalni Kłodawa.
Co ciekawe, prawdopodobnie jej pierwsze złoża pojawiły się aż 250 milionów lat temu, natomiast wydobywana jest - tradycyjną metodą - od 1956 roku. Kopalnia w Kłodawie mieści się w województwie wielkopolskim – jej teren to pozostałość po morzu (o sporym zasoleniu), które wyschło z powodu zmian klimatycznych. Sól kłodawska występuje w różnych kolorach – może być różowa (najpopularniejsza odmiana), czerwona, szara, a także niebieska.
Przeczytaj także: Dieta przeciwzapalna - wszystko, co musisz wiedzieć
Sól kłodawska – właściwości lecznicze
Sól kłodawska niejodowana zawiera minerały takie jak magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas i selen. Bogaty skład sprawia, że sól z Kłodawy jest tak wartościowa. Mikroelementy mają zbawienny wpływ na proces przemiany materii, a także odpowiadają za wchłanianie enzymów.
Oprócz smaku, stawiamy na Wasze zdrowie, dlatego sól kłodawska króluje u nas w kuchni i używamy jej do gotowania naszych pysznych zup.
Sól kłodawska NIE ZAWIERA E536. Co kryje się za tym tajemniczym symbolem? Żelazocyjanek potasu, który jest niebezpieczny dla naszego organizmu.
Więcej o E536 przeczytasz w naszym artykule: E536 w składzie soli, czyli dlaczego warto czytać etykiety
Roztwór z soli wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego można stosować ją jako środek do dezynfekcji gardła. Świetnie sprawdza się też w kuracji na zapalenie zatok (płukanie zatok lub inhalacje roztworem z soli) oraz w łagodzeniu zmian na skórze (np. kurzajek). Sól kłodawska wykorzystywana jest również do leczenia chorób reumatycznych, autoimmunologicznych oraz w profilaktyce chorób tarczycy. Co więcej, rozpuszczona w wodzie sól kłodawska jest roztworem hipertonicznym, co oznacza, że działa również przeciwobrzękowo. Taki specyfik można stosować np. do płukania jamy ustnej. Przydarzają Ci się czasem migreny? Dodaj sok z cytryny do wody z solą – ta mikstura pomoże złagodzić ból. Jakie jeszcze zastosowanie – poza kuchnią – ma sól z Kłodawy?
Otóż może służyć jako dodatek do kąpieli. 15-20 minut solnej kąpieli dostarczy uczucia odprężenia, a także poprawi kondycję skóry. Fantastycznym pomysłem na wykorzystanie soli kłodawskiej do pielęgnacji jest również peeling do ciała. Oto przepis:
PEELING z solą kłodawską – przepis
SKŁADNIKI:
- sól kłodawska,
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy,
- skórka cytryny,
- opcjonalnie: kurkuma lub cynamon.
PRZYGOTOWANIE:
1. Sól wymieszaj z oliwą z oliwek lub olejem kokosowym. Dodaj skórkę z cytryny. Możesz również dołożyć cynamon lub kurkumę.
2. Wmasuj miksturę w skórę i pozostaw na kilka minut.
3. Dokładniej zmyj z twarzy peeling.
Domowy izotonik – przepis
Prawidłowe nawadnianie organizmu to podstawa. Niestety, często zapominamy o regularnym spożyciu płynów. Wówczas nasz organizm zaczyna się buntować i puchnie (przez zatrzymanie wody). Potoczny kac to nic innego jak silne odwodnienie na skutek spożycia dużej ilości alkoholu. Bóle głowy i silne migreny to także oznaka zbyt małego nawodnienia.
Z pomocą w takich sytuacjach przychodzi domowy izotonik. Dlaczego tak rewelacyjnie gasi pragnienie? Ponieważ jego stężenie - dzięki odpowiednim proporcjom składników mineralnych i węglowodanów - zbliżone jest do stężenia płynów ustrojowych.
Prosty przepis na domowy izotonik z soli kłodawskiej
SKŁADNIKI:
- 0,5 l przegotowanej wody (ciepłej, nie wrzącej!),
- 1/3 łyżeczki soli kłodawskiej,
- łyżeczka miodu,
- sok z połówki cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki należy połączyć, porządnie wymieszać i wypić do dna.
Sól kłodawska - gdzie kupić?
Sól kłodawska dzięki temu, że jest wydobywana tradycyjną metodą górniczą, zachowuje swoje wszystkie tzw. "pierwiastki życia" (czyli cenne składniki). Można ją zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym kopalni lub innych internetowych biomarketach. Na sól możesz też natknąć się w dużych marketach ze zdrową żywnością – takich jak Carrefour. Wiele osób może zadawać sobie pytanie: sól kłodawska czy himalajska (również uznawana za zdrową) – którą wybrać? Nasza odpowiedź brzmi: sól kłodawska ekologiczna to najlepszy wybór.
Kuracje zupami dla zdrowia i urody -> SPRAWDŹ
Sól kłodawska – dawkowanie
Warto zauważyć, że nawet najzdrowsza sól kłodawska w nadmiarze może zaszkodzić. Dzienne powinniśmy spożywać ok. 5g soli – w praktyce to mniej więcej jedna płaska łyżeczka. Zbyt dużo soli w diecie może m.in. prowadzić do zatrzymania wody w organizmie, sprzyjać chorobom serca i otyłości, zwiększać ciśnienie i powodować kamicę nerkową. Ograniczyć sól kłodawską w diecie powinny szczególnie osoby, które mają problemy z sercem oraz/lub nerkami.
Sól kłodawską znajdziesz w naszych zdrowych zupach. Zajrzyj na nasz kanał YouTube i dowiedz się, dlaczego płynne, ciepłe posiłki powinny stać się stałym elementem naszego menu:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!