Barszcz ukraiński Julii
Menu bez glutenu
Zupa Barszcz ukraiński Julii

Barszcz ukraiński to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na Ukrainie. Polska wersja nieco różni się od tradycyjnego wariantu naszych sąsiadów, jednak w obu postaciach podstawowym składnikiem zupy są czerwone buraki. Stąd można czasem spotkać się z nazwą barszcz czerwony. Buraki w połączeniu z przyprawami i warzywami dają pyszny posiłek, który dostarczy ciało dużo składników odżywczych.

BURAK - bogaty w betalainy dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.

MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

CIECIERZYCA - ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.

* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: burak czerwony, przetarte pomidory bez skóry, ziemniaki, marchew, cebula, ciecierzyca, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, świeży sok z buraka, oliwa z oliwek, sok z cytryny, ocet jabłkowy, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka suszona, papryka ostra suszona, pieprz czarny, sól, koperek, natka pietruszki.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 168 kJ / 38 kcal
Tłuszcz 1,2g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2g
Węglowodany 4,8g
W tym cukry 2,4g
Białko 1,4g
Sól 0,4g
%