Zupa Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na Ukrainie. Polska wersja nieco różni się od tradycyjnego wariantu naszych sąsiadów, jednak w obu postaciach podstawowym składnikiem zupy są czerwone buraki. Stąd można czasem spotkać się z nazwą barszcz czerwony. Buraki w połączeniu z przyprawami i warzywami dają pyszny posiłek, który dostarczy ciało dużo składników odżywczych.
BURAK - bogaty w betalainy dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
CIECIERZYCA - ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: burak czerwony, przetarte pomidory bez skóry, ziemniaki, marchew, cebula, ciecierzyca, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, świeży sok z buraka, oliwa z oliwek, sok z cytryny, ocet jabłkowy, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka suszona, papryka ostra suszona, pieprz czarny, sól, koperek, natka pietruszki.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu |
Wartość energetyczna |
168 kJ / 38 kcal |
Tłuszcz |
1,2g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2g |
Węglowodany |
4,8g |
W tym cukry |
2,4g |
Białko |
1,4g |
Sól |
0,4g |