-600x600.jpg)
Barszcz ukraiński to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na Ukrainie. Polska wersja nieco różni się od tradycyjnego wariantu naszych sąsiadów, jednak w obu postaciach podstawowym składnikiem zupy są czerwone buraki. Stąd można czasem spotkać się z nazwą barszcz czerwony. Buraki w połączeniu z przyprawami i warzywami dają pyszny posiłek, który dostarczy ciało dużo składników odżywczych.
BURAK - bogaty w betalainy dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
CIECIERZYCA - ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 168 kJ / 38 kcal |
Tłuszcz | 1,2g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2g |
Węglowodany | 4,8g |
W tym cukry | 2,4g |
Białko | 1,4g |
Sól | 0,4g |