
Zupa gulaszowa to tradycyjne danie węgierskie. Jej bazą jest wołowina (lub wieprzowina), papryka oraz cebula. W rodzinie Zdrowych Zup gulaszowa zawiera pierś z kurczaka, jednak gotowana jest na warzywnym wywarze. Co ważne, w naszej kuchni wybieramy certyfikowane mięso bez antybiotyków i GMO. Pamiętaj - wybory żywieniowe mają znaczenie dla Twojego zdrowia i samopoczucia.
PIERŚ Z KURCZAKA BEZ GMO I ANTYBIOTYKÓW - mięso z kurczaka to wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Jeśli chcesz mieć jeszcze większą pewność, że jesz zdrowego kurczaka, wybieraj piersi z kurczaka z certyfikatami lub kurczaka zagrodowego.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
PRZETARTE POMIDORY - przetworzone termicznie zawierają nawet trzy razy więcej likopenu, który jest przeciwutleniaczem. opóźnia procesy starzenia, chroni organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, ma silne działanie przeciwnowotworowe.
PAPRYKA – jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a pieczona poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.
PIECZARKI - zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają ich działanie przeciwnowotworowe, odpornościowe i antybakteryjne.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 156 kJ / 37 kcal |
Tłuszcz | 1,4g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4g |
Węglowodany | 2,4g |
W tym cukry | 2,1g |
Białko | 3,4g |
Sól | 0,6g |