Pomidory – zdrowie ukryte w roślinie przywiezionej do Europy przez Krzysztofa Kolumba
Z tego artykułu dowiesz się:
Czy wiesz, że z naukowego punktu widzenia pomidory to owoce, natomiast powszechnie uznawane są za warzywa (przede wszystkim ze względu na jego zastosowanie w kuchni)? Niezależnie od tego, jak sklasyfikujemy wspomnianą roślinę, to niewątpliwie jest ona bardzo zdrowym elementem diety.
Pomidory a zdrowie – właściwości lecznicze rośliny
Znasz już odpowiedź na pytanie: pomidory to warzywa czy owoce? Przyjmijmy, że w artykule będziemy posługiwać się określeniem „warzywo”. Czas zatem przyjrzeć się właściwościom prozdrowotnym pomidorów. Ich cennym składnikiem jest likopen – naturalny przeciwutleniacz, który pomaga chronić przed nowotworami i, co ciekawe, jest lepiej przyswajalny dzięki obróbce cieplnej. Włączenie rośliny do codziennej diety dostarczy ciału wartościowych składników mineralnych takich jak:
- potas (wspomaga prawidłową pracę układu krążenia),
- wapń (stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów, pomagać zapewnić homeostazę - czyli równowagę organizmu),
- magnez (wspiera pracę układu nerwowego),
- żelazo (odpowiada za regenerację tkanek).
Jeśli chcesz zachować młody wygląd, to potrawy z pomidorami w składzie zdecydowanie powinny pojawić się w Twoim menu. Ochrona skóry przed starzeniem się jest możliwa głównie dzięki sporej ilości antyoksydantów zawartej w roślinie. Dodatkowo, pozytywny wpływ na urodę mają witaminy C, A i E, które również znajdują się w pomidorach. Jakie jeszcze wspaniałości mieszczą się w warzywie? Witaminy K, PP, kwas foliowy, cynk, fosfor, fluor, jod, mangan, miedź i sód.
Często wiele osób zastanawia się nad następującymi zagadnieniami: pomidory a cukrzyca oraz pomidory a odchudzanie. Czy cukrzyk może jeść pomidory? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Wręcz zaleca się włączenie warzywa do diety. Osoby pracujące nad nową sylwetką również nie muszą obawiać się, że roślina ta może im zaszkodzić. Ile kalorii mają pomidory? Niewiele, bo w 100 g rośliny znajduje się tylko 18 kcal.
Zastanawiasz się, jakie pomidory są najzdrowsze? Postaw na pomidory ekologiczne. Cena ich może być nieco wyższa, ale warto zawsze wybierać produkty o najwyższej jakości.
Warto też dodać, że pomidory pojawiły się w Europie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Jednak znali i doceniali je już podobno Aztekowie.
Pomidory – przeciwwskazania
Niestety - są osoby, które powinny unikać pomidorów. Pomidory a stawy – to zestawienie może być niebezpieczne. Zapalenie stawów oraz dna moczanowa to schorzenia, przy których powinno się ograniczać jedzenie tego warzywa. Kolejne zagadnienia, o których warto wspomnieć, to pomidory a niedoczynność tarczycy oraz pomidory a karmienie piersią. W obu przypadkach powinno się podchodzić z ostrożnością do rośliny, ponieważ jej spożywanie może wywołać niepożądane skutki. Uczulenie na pomidory to kolejny powód do wyeliminowania rośliny z diety. Świeżo upieczone mamy zastanawiają się też często, czy pomidory dla niemowlaka to dobry pomysł. Warzywo to najbezpieczniej wprowadzać do diety dziecka od 10. miesiąca życia. Jednak trzeba pamiętać, że może być uczulające.
Co natomiast ze znanym połączeniem pomidorów ze świeżym ogórkiem? Otóż tych dwóch roślin nie należy łączyć. Dlaczego? Ogórki zawierają enzym, który niweluje, obecną w pomidorach, witaminę C. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie zrezygnować z wiosennej kanapki z pomidorem i ogórkiem, mamy na to pewien sposób. Wymieszaj osobno pomidor i ogórek w oliwie z oliwek – dzięki temu pomidory zachowają witaminę C.
Pomidory – przepisy na wykorzystanie rośliny w kuchni
Kiszone pomidory
POTRZEBUJESZ:
- 2 kg ekologicznych pomidorów (najlepiej małych)
- 8 ząbków czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka gałązek kopru
- 4 kawałki świeżego chrzanu
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli kłodawskiej (o soli kłodawskiej piszemy tutaj)
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz czosnek i chrzan, a następnie chrzan pokrój w wiórki.
2. Opłucz koper, chrzan i czosnek.
3. Wyparz słoiki.
4. Połóż na dno słoików trochę chrzanu, kopru i 2 ząbki czosnku.
5. Dokładnie umyj pomidory i włóż je do słoików. Następnie dołóż na wierzch resztę przypraw.
6. Zagotuj wodę z solą. Zalej pomidory gorącą wodą - ponad powierzchnię warzyw.
7. Zamknij słoiki i odstaw je na tydzień, aby zaczęły fermentować. Po tym czasie możesz spróbować mikstury.
8. Przechowuj kiszone pomidory w chłodnym miejscu (nawet do 2 miesięcy).
BONUS: Aby zachować smak kiszonych pomidorów na dłużej, pasteryzuj je 15 min. w piekarniku - temperatura 85º C. Słoiki pozostaw do wystygnięcia do góry dnem.
Krem pomidorowy (ze świeżych pomidorów)
POTRZEBUJESZ:
- 2,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- szczypta soli kłodawskiej
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki.
2. Pokrój warzywo w kostkę.
3. Zeszklij pokrojoną cebulę na oliwie (w głębokim garnku). Po ok. 2 minutach dodaj czosnek w plastrach i pokrojone pomidory. Smaż wszystko kilka minut.
4. Dodaj przyprawy (zioła, solą, pieprz).
5. Całość zmiksuj blenderem.
6. Krem ze świeżych pomidorów ze świeżą bazylią.
Jak wyparzyć pomidory?
Zanurz na chwilę pomidory we wrzątku przez ok. półtorej minuty. Możesz wcześniej lekko naciąć skórkę nożem – dzięki temu skóra łatwiej odejdzie.
Ważne! Niestety, na skórce pomidorów często pojawiają się niebezpieczne pestycydy – dlatego warto sparzać warzywo przed zjedzeniem.
Pełnowartościowe pomidorówki od Zdrowej Zupy
Pyszne, kolorowe pomidory będą świetnym uzupełnieniem sałatek. Pomidory znajdziesz również w ketchupie, pasacie czy koncentracie pomidorowym. To ważne, aby zawsze sprawdzać skład produktów, ponieważ często dodawany jest cukier. Wybierz pomidory na śniadanie, obiad lub kolację i ciesz się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi.
Kto z nas na przykład nie lubi pomidorówki, która jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych odmian zupy pomidorowej? Jeśli nie masz czasu lub chęci gotować, możesz spróbować gotowych propozycji pomidorowych od Zdrowej Zupy:
Pomidorowa z soczewicą (skład: woda filtrowana, czerwona soczewica, przetarte pomidory bez skóry, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, prażone ziarna słonecznika, mleko kokosowe, oliwa z oliwek, sól kłodawska, pieprz, kurkuma, curry, papryka słodka - suszona, papryka ostra, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy)
KETO zupa pomidorowa z orzechami i kurczakiem (skład: długo gotowany bulion mięsny, pierś z kurczaka bez GMO, cukinia, przetarte pomidory bez skórki, cebula, bakłażan, czosnek, koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, mleko kokosowe, oliwa z oliwek, papryka słodka suszona, masło orzechowe, orzeszki ziemne, sól kłodawska, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy)
Zajrzyj też na nasza kanał YouTube i posłuchaj, dlaczego warto jeść zupy:
Pomidory – rodzaje i uprawa
Pierwsze pomidory w Polsce wyhodowano w roku 1880. Miało to miejsce w Warszawie. Pierwotnie roślina nie była popularna i służyła raczej jako ozdoba. Dopiero po I wojnie światowej zaczęła pojawiać się częściej na stołach. Obecnie, pomidory w domu to częsty element kuchennego zaopatrzenia.
Rodzajów pomidorów jest sporo. Najczęściej możemy natknąć się na:
- pomidory malinowe,
- pomidory koktajlowe,
- pomidory suszone.
Jednak popularne odmiany to również pomidory:
- pelati,
- bawole serce,
- cherry,
- koralik.
Mówi się, że uprawa warzywa nie jest trudna czy skomplikowana. Pomidory można uprawiać we własnym ogródku, szklarni oraz w tunelach foliowych czy doniczce. Kiedy siać pomidory z nasion? Najlepiej wysiew przeprowadzić w trzeciej dekadzie marca i w pierwszej dekadzie kwietnia. Natomiast sadzonki warzyw posadź po 25 maja – ze względu na mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia przymrozków w tym czasie. Inaczej sprawa się ma z sadzeniem pomidorów:
- w szklarni (nasiona możesz siać w drugiej połowie grudnia, a rośliny posadzić między połową stycznia a połową lutego lub wysiewaj między 10 a 20 czerwca, a sadzonkami zajmij się w drugiej połowie lipca),
- pod folią (wysiew nasion niech nastąpi od 10 lutego do 20 marca, a przenieś sadzonki do gruntu w drugiej dekadzie marca lub zaplanuj wysiew na pierwszą połowę czerwca, a sadzenie na drugą część lipca).
Kolejne pytanie, które się nasuwa: czym podlewać pomidory? Wybierz odpowiednie nawozy – zwróć szczególną uwagę na skład. Niech będzie najlepszy z możliwych.
Jako ciekawostkę możemy zdradzić, z czym sadzić pomidory. Otóż warto spróbować uprawy mieszanej wraz z …jarmużem. Pomidory mają zdolność odstraszania szkodników z roślin kapustnych, dzięki czemu pozwolą ochronić jarmuż przed różnego rodzaju niebezpieczeństwami. Świetnym rozwiązaniem jest również woda z sodą na pomidory.
Jarmuż to niezwykle wartościowy superfood. Piszemy o nim tutaj: Przepis na zdrowie? Postaw na jarmuż w kuchni i poznaj jego właściwości lecznicze
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!