Zupa mocy wg 5 przemian - skuteczny sposób na wzmocnienie organizmu
Z tego artykułu dowiesz się:
Czy pamiętasz taką sytuację: złapało Cię przeziębienie i czułaś/czułeś się bardzo osłabiona/osłabiony, a mama albo babcia przygotowała pyszny, rozgrzewający rosół, aby dodać Ci sił? Nic dziwnego - zupa to lekkostrawny, a zarazem niezwykle odżywczy posiłek pełen cennych witamin oraz składników mineralnych. Nadzwyczaj silne działanie wzmacniające ma zupa mocy – to prawdziwy superfood!
Zupa w medycynie chińskiej
W Azji powszechnie uważa się, że zupy mają walory lecznicze. Gotuje się je wszędzie i bardzo spożywa przez cały dzień, nawet na śniadanie.
W dużej części Chin do dziś funkcjonuje obyczaj obdarowywania pary młodej zupą na płodność, którą gotuje się na wolnym ogniu nawet...dwa tygodnie. Tak długo gotowany bulion ma w sobie tyle esencji, że - według wielu - jego spożycie w noc poślubną jest przyczyną poczęcia pierworodnego dziecka.
Przeczytaj także: Niepłodność - przyczyny i sposoby leczenia
Wspomniana ciekawostka częściowo odpowiada na pytanie: czym jest zupa mocy? Za nazwą tą kryje się wywar warzywno-ziołowy o właściwościach leczniczych gotowany od kilkunastu godzin do kilku/kilkunastu dni. Warto wspomnieć, że niektórzy Chińczycy przygotowują go nawet 28 dni.
Polecamy materiał z Dzień Dobry TVN, w którym specjalistka tradycyjnej medycyny chińskiej Ania Stoitsi-Nieprzecka opowiada więcej o tym, dlaczego warto wprowadzić zupy do swojej diety: https://dziendobry.tvn.pl/zdrowie/profilaktyka-zdrowia/dlaczego-warto-jesc-zupy-5697580
Zupa mocy – dlaczego jest skuteczna?
Zupa mocy powinna zawierać naturalne, wysokiej jakości składniki i być przygotowana zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Dlaczego to ważne i czym są przemiany? Już wyjaśniamy.
Przemiany są określone dla konkretnych substancji, przypraw, elementów. Nie istnieją w oderwaniu od siebie, wpływają na siebie nawzajem, uzupełniają się, a także kontrolują nawzajem. Koncepcja ta odgrywa istotną rolę w klasyfikacji pożywienia. Zakłada również, że żywność ma działanie wzmacniające, rozgrzewające czy ochładzające.
Oto krótka charakterystyka poszczególnych przemian:
- Ziemia - płodność, dojrzewanie, żniwa, stabilność emocjonalna; smak słodki.
- Metal - refleksja, zmiana, śmierć; smak ostry.
- Woda - przepływ, klarowność, zimno, narodziny; smak słony.
- Drzewo - wzrost, przywiązanie, dzieciństwo, ekspansja; smak kwaśny.
- Ogień- gorąco, płonięcie, wznoszenie, smak gorzki.
Potrawa jest zrównoważona energetycznie, jeśli zawiera wszystkie elementy. Harmonię pięciu przemian najłatwiej osiągnąć w ciepłym, płynnym posiłku.
Dodatkowo, według tradycyjnej medycyny chińskiej (TMCh), podczas długiego gotowania składników w bulionie następuje TRANSFORMACJA SUBSTANCJI W ENERGIĘ.
Energia czi (Qi) to życiowa siła, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i łączy ciało, umysł oraz ducha. Zupa mocy pomaga efektywnie zadbać o zasób naszej energii.
Podsumowując, dzięki połączeniu długiego gotowania z odpowiednią kompozycją składników i sposobem przygotowania zupa nabiera MOCY. Trudno to jednoznacznie wyjaśnić - jednak ten, kto spróbuje takiego wywaru, na własnej skórze poczuje, o co chodzi.
Warto dodać, że o mocy zup wiedziały już nasze prababcie i babcie w Europie, które rosół nazywały żydowską penicyliną. Taka zupa gotowana na kościach do dziś jest uważana w wielu domach za nieocenioną pomoc podczas choroby, przeziębienia, a także na kaca. :)
Rosół mocy wg 5 przemian – kiedy pić?
Długo gotowany rosół mocy (inaczej zupa mocy) to bez wątpienia wspaniały prezent, który możemy podarować naszemu ciału. Można wręcz rzec - płynne złoto.
Tę niezwykłą potrawę gotuje się zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian wówczas, kiedy potrzebujemy odżywić ciało, podczas trudnych i wymagających chwil w życiu, ale też na co dzień, aby zadbać o swoją energię i witalność. Wywar warto pić w czasie wzmożonych przeziębień oraz przy różnego rodzaju infekcjach wirusowych, bakteryjnych lub grzybiczych, ponieważ znacząco podnosi odporność. Ugotowana zupa mocy będzie też nieocenionym wsparciem dla organizmu w walce z pasożytami, poprawie libido i leczeniu stanów zapalnych. Bulion mocy zaleca się stosować również osobom z PCOS, endometriozą i Hashimoto, jest bezpieczny również dla kobiet w ciąży. Według TMC, wskazane są 2/3 filiżanki dziennie wywaru tuż po porodzie, dzięki czemu kobieta może uzupełni swoją energię Qi. Zupa mocy keto będzie też zdrowym dodatkiem w diecie ketogenicznej.
O tym, jak dbać o zdrowie przy chorobach takich jak Hashimoto i endometrioza, opowiadamy w naszym filmie na kanale YouTube. Zajrzyj do nas:
Zastanawiasz się nad zagadnieniem: zupa mocy na raka? Choroba nowotworowa niesie ze sobą mocne osłabienie i obniżoną odporność - w tej sytuacji pełnowartościowy wywar z pewnością doda sił i wzmocni ciało.
Przeczytaj także artykuł: Jak suplementować witaminę D3?
Zupa mocy z mięsem to też dobry sposób na stawy. Kolagen to białko, które jest budulcem większości narządów – m.in. kości, zębów i skóry. Co prawda jest to składnik, który nasz organizm sam wytwarza, jednak z biegiem czasu jego ilość znacząco spada. Stąd ważne jest dostarczenie go ciału z zewnątrz. Tu z pomocą przychodzi rosół kolagenowy (czyli innymi słowy rosół mocy na kościach i mięsie).
Kolagenowy bulion
Co ciekawe nawet mnisi, którzy od urodzenia są weganami, podczas przeziębienia jedzą zupę mocy gotowaną właśnie na kościach i mięsie, czyli tzw. tradycyjną. Należy podkreślić, że mięso pełni wyjątkową rolę wzmacniającą, więc nie używa się go w nadmiarze, warto więc pić go na przemian z wywarem mocy wegańskim.
Taka kolagenowa zupa podawana jest często kobietom w połogu, dzieciom wymagającym pomocy, osobom chorym, starszym i "kruchym". Wersja wegańska zupy mocy ma swoje walory, jednak aby odczuć jej działanie, należy pić ją dłużej
Więcej o właściwościach mięsa piszemy w artykule na naszym blogu: Czy mięso jest zdrowe? Zalety i wady potraw mięsnych w codziennej diecie
Zupa mocy w słoiku – przepis
Długo gotowany wywar rosołowy to skuteczny sposób na wzmocnienie organizmu.
Pij codziennie co najmniej jeden kubek ciepłego wywaru. Nawet latem! Choć tutaj reguluj ilość obserwując ciało.
Gotowa zupa mocy w wersji tradycyjnej i wegetariańskiej, przygotowana z najlepszych składników oraz według zasad TMC, a także kuchni Pięciu Przemian znajduje się w naszym sklepie. Odwiedź naszą stronę i skorzystaj z mocy zup:
Chciałabyś/chciałbyś najpierw sama/samemu spróbować ugotować pełnowartościowy wywar w mniejszej ilości?
Oto receptura do przygotowania dla Ciebie w domu (z uwzględnieniem kolejnych cyklów przemian):
Składniki, kolejność dodawania składników i wykonanie:
- masło klarowane GHEE,
- 1 Ogień - gorąca woda (4 - 5 litrów),
- 2 Ziemia - 3 marchewki,
- 3 Metal - ziele angielskie, liść laurowy, por, cebula, solidny plaster imbiru,
- 4 Woda - sól kłodawska do smaku,
- 5 Drzewo - kurczak bio, kości wołowe ze szpikiem - przecięte,
- 1 Ogień - lubczyk, oregano, tymianek, majeranek - najlepiej świeże, kilka gałązek;
- 2 Ziemia - średni korzeń selera, 3 pietruszki;
- 3 Metal - 2 lub 3 rozgniecione ząbki czosnku.
Gotuj składniki na małym ogniu przez 2 godziny, a po tym czasie dodaj:
- masło klarowane GHEE,
- 4 Woda - trochę sosu sojowego lub sól do smaku,
- 5 Drzewo - zieloną kolendrę lub natkę z pietruszki,
- 1 Ogień - 1 łyżkę soku z cytryny i szczyptę kurkumy,
- 2 Ziemia - szczyptę lukrecji, suszony daktyl,
- 3 Metal - pieprz do smaku, łopian,
- 4 Woda - sól do smaku.
- Gotuj jeszcze 1 - 2 godziny.
- 5 Drzewo - po ugotowaniu posypać zupę świeżą natką pietruszki.
Tak przygotowaną zupę najlepiej zostawić na małym ogniu jeszcze przez 8-10 godzin.
Następnie dokładnie odcedź zupę - uważając na kawałki kości. Warzywa, oczywiście, można zjeść, ale nie zostawiaj ich w wywarze.
Nasza rada: ugotuj wywar raz w tygodniu. Gorący płyn nalej do słoików - możesz użyć naszych (jeśli kupiłaś/kupiłeś już zdrowe zupy od nas). Następnie zrób pasteryzację domowym sposobem, czyli odwróć słoiki do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Następnie wstaw je do lodówki.
Ta metoda pozwoli zachować bulionowi świeżość przez około tydzień, a nawet dwa tygodnie – do następnego gotowania.
Moc zup w praktyce – historia z gabinetu akupunkturzystki
Współtwórczyni marki Zdrowa Zupa, Ania Stoitsi – Nieprzecka (od niedawna prowadzi profil na IG @przywracanie_zdrowia i na FB https://www.facebook.com/przywracaniezdrowia – koniecznie zajrzyjcie), często opowiada o zastosowaniu zupy mocy w leczeniu różnych schorzeń. Do gabinetu Ani trafiło wiele par z problemem niepłodności idiopatycznej (nieznanego pochodzenia), która w ostatnim czasie przyjmuje rozmiary epidemii. Warunkiem współpracy była, oprócz zabiegów akupunktury, zmiana diety.
Wielu parom, w niektórych przypadkach do gabinetu przychodziły tylko przyszłe mamy, udało się osiągnąć zamierzony cel: upragnioną ciążę. Niektóre dzieci chodzą już do szkoły, a ostatnie skończyły rok. To właśnie ich historia jest między innymi przykładem działania zupy mocy.
Para była niezwykle zdyscyplinowana - to cudowne osoby przed czterdziestką, starające się około 8 lat o dziecko. Od razu oboje zmienili diety, odstawili gluten, laktozę i cukier. Dostali przepis na długo gotowany bulion mocy z zaleceniem picia po kubku dziennie. Gotowali go co sobotę i nalewali do słoików, a następnie w domowy sposób pasteryzowali i wstawiali do lodówki.
Przyszła mama nie zaszła w ciążę w trakcie trwania terapii (która trwała 11 tygodni), ale jakiś czas po jej zakończeniu. Często mówi się o zasadzie 90 dni, które mijają po ostatnim zabiegu akupunktury, zanim pojawi się efekt. Podobnie było w tym wypadku.
Kiedy pacjentka była już pewna ciąży, zadzwoniła do Ani z radosną informacją. Okazało się, że na świat przyjdą... trojaczki.
Dieta bulionowa – jakie efekty niesie ze sobą kuracja zdrowymi zupami?
Dieta bulionowa to sposób odżywiania, który pokochały największe gwiazdy Hollywood. Ten model żywienia opracowała dr Kellyan Petrucci i opiera się na niskowęglowodanowych daniach bez glutenu i laktozy. Łączy zalety kilku metod, poza tym jest rozsądny i daje spektakularne efekty.
Plan posiłków rysuje się następująco:
- 5 dni w tygodniu menu złożone jest z niskowęglowodanowych potraw, w skład których wchodzą: ryby, jaja, warzywa o niskiej zawartości skrobii, zdrowe tłuszcze, chude mięsa i niektóre owoce),
- 2 dni w tygodniu należy wyłącznie pić buliony z kości, mięsa i warzyw (ok. 6 szklanek dziennie).
Cała kuracja trwa 3 tygodnie, a efekty są piorunujące. To nie tylko mniej kilogramów, ale również lepsze samopoczucie, oczyszczone ciało, wygaszone stany zapalne w ciele i promienny wygląd.
Ważne – dieta powinna być odpowiednio skomponowana, tak jak każda. Istotne jest również, że nie jest to sposób żywienia, a tymczasowe rozwiązanie. Jeśli brakuje Ci czasu na gotowanie możesz skorzystać z jakościowego bulionu ugotowanego przez nas. Buliony kolagenowe znajdziesz tutaj