BIAŁA FASOLA – cechuje się bardzo wysoką zawartością białka, błonnika, a także witamin i związków mineralnych. Fasola jest także dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i PP. Ważnym związkiem występującym w fasoli jest lecytyna, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.
MIGDAŁY – migdały posiadają wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - prozdrowotnych właściwości. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić także na odchudzanie, gdyż zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy.
CZOSNEK – odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.
MLEKO KOKOSOWE – mleko kokosowe jest dobrym źródłem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, na miedź w 13 procentach, na fosfor w 10 procentach, a na magnez, żelazo i selen w 9 procentach. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
OCET WINNY – dzięki niewielkiej zawartości kalorii i braku tłuszczu świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się, jako dodatek do sosów sałatkowych. Poza tym przyspiesza metabolizm i hamuje apetyt. Ma działanie bakteriobójcze. Dzięki obecności silnego antyoksydantu - resweratrolu - czerwony ocet winny spowalnia proces starzenia: hamuje powstawanie zmarszczek, przebarwień, plam starczych.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: biała fasola, migdały, mleko kokosowe, mleko migdałowe, syrop z agawy, czosnek, ocet winny, cebula, pieprz cayenne, sól
Wartość odżywcza w 100g produktu |
Wartość energetyczna |
686 kJ / 164 kcal |
Tłuszcz |
9,6g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,8g |
Węglowodany |
11g |
W tym cukry |
2,5g |
Błonnik |
1,6g |
Białko |
7,8g |
Sól |
0,94g |