Musztarda agrestowa
Menu bez glutenu

GORCZYCA – nasiona gorczycy po zjedzeniu tworzą warstwę ochronną na błonie śluzowej żołądka. Tym samym zmniejszają stan zapalny, łagodzą bóle żołądka i chronią go przed podrażnieniem. Nasiona również pęcznieją w przewodzie pokarmowym, spulchniają masy kałowe w jelicie grubym i wywołują łagodny efekt przeczyszczający, dlatego są sprawdzonym środkiem na zaparcia.

AGREST – jest skarbnicą luteiny, która wspomaga pracę narządu wzrok. Luteina jest polecana osobom nadmiernie eksploatującym wzrok, np. długą pracą przy komputerze czy oglądaniem telewizji. Poza tym związek ten działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB. Poza tym agrest zawiera liczne witaminy i składniki mineralne.

OCET WINNY – dzięki niewielkiej zawartości kalorii i braku tłuszczu świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się, jako dodatek do sosów sałatkowych. Poza tym przyspiesza metabolizm i hamuje apetyt. Ma działanie bakteriobójcze. Dzięki obecności silnego antyoksydantu - resweratrolu - czerwony ocet winny spowalnia proces starzenia: hamuje powstawanie zmarszczek, przebarwień, plam starczych.

Skład: gorczyca, agrest, syrop z agawy, ocet winny, woda różana, kurkuma, sól, pieprz cayenne
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 269 kJ / 64 kcal
Tłuszcz 2,6g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
Węglowodany 7,6g
W tym cukry 6,1g
Błonnik 0g
Białko 2,3g
Sól 0,7g
%