Jak i w czym przechowywać żywność w lodówce?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak przechowywać zupy od Zdrowej Zupy?
- Jak przechowywać chleb od Zdrowej Zupy?
- Jak przechowywać pasty do chleba od Zdrowej Zupy?
- Czy produkty gotowe bio wymagają specjalnego traktowania?
- Jak przechowywać strączki, kaszę i ryż?
- Jak świadomie wybierać produkty?
- Przechowywanie produktów – najważniejsze zasady
- Jak układać rzeczy w lodówce?
- Jak przechowywać wędliny w lodówce?
- Czy to musi być takie skomplikowane?
Przechowywanie żywności to zagadnienie, któremu musi się przyjrzeć każda osoba odpowiedzialna za uzupełnianie i wykorzystywanie zapasów w domu. Pozwala to zminimalizować straty żywności i tym samym prowadzić tryb życia „less waste”, niezbędny w dzisiejszych, trudnych dla naszej planety, czasach. Celem właściwego przechowywania żywności jest również dłuższe utrzymanie jej świeżości – dla dobra konsumentów.
Jak przechowywać zupy od Zdrowej Zupy?
Każda przygotowywana przez nas zupa, gotowana ze składników warzywnych i mięsnych, charakteryzuje się pysznym smakiem i trwałością. Co wyróżnia nasze dania wśród innych, podobnych na rynku? Przede wszystkim to, że nasze produkty są pasteryzowane! Gwarantuje to zabicie ewentualnych drobnoustrojów oraz zapobieganie rozwojowi kolejnych, a przy tym nie pozbawia zup cennych właściwości odżywczych. Warunkiem jednak jest przechowywanie zup we właściwych warunkach w domu po zakupie.
Zdecydowaną większość naszych zup należy przechowywać wyłącznie w lodówce, jednak część słoików można trzymać w suchym, chłodnym miejscu – na przykład w kuchennej szafce. Ważność zup mieści się w przedziale od 6 do 12 miesięcy. Dla ułatwienia, na etykiecie każdego z produktów, zamieszczamy informację o tym, jak przechowywać zupy.
Jak przechowywać chleb od Zdrowej Zupy?
Każdy, kto choć raz spróbował chleb naszej produkcji, wyraża się pozytywnie nie tylko o jego smaku, ale także o długotrwałej świeżości. Nasze chleby to sama natura – do ich tworzenia wykorzystujemy siemię lniane, kasze (gryczana, jaglana), wodę, sól oraz zioła prowansalskie.
Bezglutenowe, wegańskie chleby powinny być trzymane w opakowaniu i najlepiej w lodówce. Warto od czasu do czasu otworzyć opakowanie, by nie zgromadziła się w nim wilgoć. Przechowywane w lodówce chleby są świeże, smakowite i bezpieczne nawet do 5-6 dni od otwarcia. Można je również pokroić na kromki i zamrozić – dzięki temu po wyjęciu i podpieczeniu staną się ciepłe i chrupiące. Taki sposób przechowywania można też stosować do innych rodzajów pieczywa.
Jak przechowywać pasty do chleba od Zdrowej Zupy?
Najlepszej jakości pasty do chleba pakowane są w sterylne szklane słoiki z nakrętkami typu twist-off, co gwarantuje im świeżość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Kupując je u nas, nawet w dużym zapasie, ma się pewność, że są to produkty świeże. Pasty zalecamy przechowywać w lodówce. Produkt jest pasteryzowany, dlatego nieotwarte pasty mogą stać w lodówce 3 miesiące, a otwarte do 14 dni. Dokładne informacje na ten temat znajdują się na etykiecie każdego produktu
Czy produkty gotowe bio wymagają specjalnego traktowania?
Wielu z nas zastanawia się, jak przechowywać produkty bez laktozy, cukru, glutenu czy konserwantów.
Szczelnie zamknięte artykuły żywnościowe w oryginalnych opakowaniach mają określony termin i warunki przechowywania określone na etykiecie, którą należy się każdorazowo sugerować. To terminy krótsze niż w przypadku żywności z dużą ilością konserwantów, dlatego sugerujemy, aby zużywać je na bieżąco. Zwykle wymagają one przechowywania w obniżonej temperaturze, w ciemnym, suchym miejscu. Dzięki temu zachowują swoją świeżość na długo, dając możliwość delektowania się nie tylko ich znakomitym smakiem, ale również mając pewność bezpieczeństwa oraz wartości odżywczych.
Jak przechowywać strączki, kaszę i ryż?
Suszone nasiona roślin strączkowych to kategoria produktów stosunkowo łatwych do dłuższego trzymania w kuchni, a mimo to nie każdy wie, jak przechowywać strączki w sposób prawidłowy – aby nie były narażone na działanie kuchennych szkodników czy wilgoci.
Wiele osób uwielbia dania z soczewicy i ciecierzycy, ale niewiele wie, że te produkty można także mrozić! Wystarczy namoczyć strączki, odsączyć, przełożyć do szczelnych opakowań, a następnie zamrozić. Pobodnie należy zrobić z ugotowaną ciecierzycą i soczewicą. Tak przygotowane rośliny strączkowe nie stracą swoich właściwości odżywczych i tekstury po zamrożeniu.
Suszone nasiona fasoli, bobu, soczewicy czy ciecierzycy można przechowywać w domu nawet do kilku miesięcy. Idealnym miejscem jest wówczas chłodna, sucha spiżarnia, ale może być to również kuchenna szafka. Jednak, aby zapobiec dostawania się do środka owadów i nie dopuścić do kiełkowania poprzez dostanie się do strączków wilgoci, najlepiej przesypywać je zaraz po zakupie do zakręcanych szklanych słoików. Podobne zasady warto stosować, jeśli nie wie się, jak przechowywać kaszę i ryż. Podpowiadamy – należy je po prostu chronić przed wilgocią, wysoką temperaturą, światłem i szkodnikami.
Jak świadomie wybierać produkty?
Powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co ma znaleźć się w naszej lodówce. Najlepiej kupować produkty wysokiej jakości, z dobrymi składami, bez glutenu, laktozy i cukru. Warto także popatrzeć na opakowania, w których znajduje się żywność.
Jeśli już kupujemy wędliny, zwróćmy uwagę, czy są bez GMO i antybiotyków – to naprawdę ważne w kontekście zdrowego, racjonalnego odżywania! Podobnie w przypadku serów – wybierzmy te najmniej przetworzone, najlepiej bez laktozy.
Przechowywanie produktów – najważniejsze zasady
Produkty, do czasu otwarcia, warto przechowywać w oryginalnych paczkach. Do tych kupowanych na wagę najlepiej służą specjalne pojemniczki różnych wielkości. Najlepiej używać właśnie pojemników, ponieważ pozwalają one uniknąć wysychania produktów, a także wzajemnego przenikania się zapachów.
Warzywa i owoce, które lubią chłód, przechowuj zawsze w dolnej szufladzie, gdzie mają odpowiednie ku temu warunki – rozłożone swobodnie, bez żadnych foliowych opakowań. Najlepiej przepakowywać zakupy od razu po przyjściu ze sklepu – dzięki temu produkty zachowają świeżość na dłużej. Ekologiczne opakowania kartonowe lub opakowania z innych biodegradowalnych materiałów mogą okazać się doskonałym wyborem, jeśli zależy Ci na dobru planety i świeżości tego, co kładziesz na swój talerz.
Jak układać rzeczy w lodówce?
Również rozmieszczenie produktów w lodówce ma spore znaczenie – głównie chodzi o to, aby optymalnie wykorzystać temperaturę wewnątrz tego pomieszczenia. Najlepsza temperatura w lodówce to ta od 4°C do 6°C i od -18 do -22°C w zamrażalniku. Nowoczesne urządzenia automatycznie dopasowują właściwą temperaturę i utrzymują ją, dlatego nie trzeba stale sprawdzać tego parametru, podobnie jak wilgotności – szczególnie w lodówkach No Frost, których nie musimy również rozmrażać.
Ważne, aby nie układać produktów ściśle przy sobie, ale swobodnie – dlatego najlepiej dopasować wielkość lodówki do realnych potrzeb gospodarstwa domowego.
Na górnej półce powinny się znajdować: nabiał i dżemy. Tam temperatura jest minimalnie wyższa niż niżej, a temperatura dochodząca do 7-8°C jest dla nabiału optymalna.
W środkowych półkach należy ulokować wszelkie sery i wędliny, zupy oraz dania gotowe. Na niskiej półce, czyli tej najzimniejszej, kładziemy ryby – niektóre lodówki mają specjalnie oznakowane w tym celu szuflady, które warto w ten sposób wykorzystywać. Pamiętajmy przy tym, że rybę można przechowywać zaledwie 1 dzień!
Drzwi lodówki powinny być zarezerwowane dla produktów, które nie wymagają bardzo niskiej temperatury chłodzenia: napojów, mleka, oleju, a także musztardy czy sosów.
Jak przechowywać wędliny w lodówce?
Specjaliści są zgodni co do tego, żeby spożywać mięso najwyżej 1-3 razy w tygodniu. Oczywiście mowa o najlepszej jakości produktach, pozbawionych GMO i antybiotyków. Jeśli już znajdą się w naszej lodówce, jak odpowiednio je przechowywać, by zachowały świeżość?
Bez względu na to, czy kupujemy mięso w całości, czy pocięte na plasterki, najlepiej od razu przełożyć je do szklanego pojemnika z silikonowymi przykrywkami. Wówczas możemy mieć pewność co do szczelności i uniemożliwienia rozwoju drobnoustrojów. Szklane opakowania nie chłoną zapachów, a akurat aromaty wędzonych wędlin są najbardziej „szkodliwe” dla innych produktów spożywczych, które nimi przesiąkają. Takie pojemniki najlepiej myć po każdym zużyciu wędliny. To rozwiązanie jest także niezwykle wygodne do wyjmowania z lodówki, a do tego nie „gubi się” w niej.
Czy to musi być takie skomplikowane?
Warto przeczytać instrukcję użytkowania swojego modelu lodówki, bo może się różnić zakresami temperatur na poszczególnych półkach w zależności od producenta. Tam znajdziesz sporo instrukcji dotyczących przechowywania żywności. Jeśli zakupisz odpowiednią liczbę pojemników do bezpiecznego i ekologicznego przechowywania żywności i poukładasz je, zobaczysz, że to całe zamieszanie ma sens!
Potem wystarczy tylko przyzwyczaić swoje oczy do rozmieszczenia poszczególnych grup produktów na półce, i po kilku dniach, nawet nie będziesz się zastanawiać, tylko od razu ułożysz je w odpowiednie miejsce w lodówce.
Co jeść, aby poczuć się lepiej? Sprawdź nasz YouTube – odpowiedź w filmie:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!