Dieta Sirt - jadłospis, efekty, dozwolone produkty w diecie sirtfood

Spis treści
Dieta SIRT ma coraz większą liczbę zwolenników. Skorzystała z niej m.in. Adele, która – dzięki produktom sirtuinowych – schudła ponad 40 kg. Szczegółowy opis diety znajduje się w książce „The Sirtfood Diet” autorstwa naukowców Aidana Gogginsa i Glena Mattena.
Jak działa i na czym polega dieta sirtfood?
Dotychczasowe badania wskazują, że sirtuiny mają sporo działań prozdrowotnych. Spowalniają procesy starzenia już na poziomie komórkowym, wspomagają metabolizm i spalanie tłuszczy oraz regulują poziom glukozy i insuliny – to tylko część ich, cennych dla organizmu, właściwości.
Czym zatem są wspomniane sirtuiny? To grupa białek, która występuje w organizmie i wykazuje odpowiedzialność za różne funkcje organizmu – m.in. metabolizm i stany zapalne. Sirtuiny są też nazywane „genami długowieczności”, ponieważ mają istotny wpływ na przebieg procesów starzenia się.
W dużym skrócie: dieta SIRT polega na przyjmowaniu produktów, które aktywują sirtuiny.
Co jeść na diecie SIRT?
Produkty sirtuinowe cechuje mnogość właściwości zdrowotnych, co jest ich niewątpliwą zaletą. Nie może wśród nich zabraknąć silnych antyoksydantów, czyli owoców i warzyw! To one są niezwykle ważnym elementem tzw. diety Adele. Antyoksydanty m.in. chronią przed chorobami i łagodzą stany zapalne w organizmie. Do tego produkty SIRT są bogate w wiele dobrodziejstwa dla organizmu – takich jak witaminy, kwas foliowy czy żelazo.
Przykładami produktów sirt są:
- seler naciowy
- truskawki
- rukola
- jarmuż
- lubczyk
- czerwona cebula
- papryczka chilli
- natka pietruszki
- lubczyk
- imbir
- soja
- kurkuma
- gryka
- oliwa z oliwek extra virgin
- orzechy włoskie
- daktyle
- zielona herbata
Dieta sirtuinowa - czego unikać?
W czasie wprowadzenia diety bogatej w sirtuiny warto unikać niskiej jakości produktów, które zawierają m.in. cukier i zbyt dużą ilość soli. Słodycze, żywność fast-food, słodkie napoje gazowane, produkty i potrawy z mąki pszennej powinny zniknąć z talerzy.
Dieta sirt catering od Zdrowej Zupy - zasady
Goggins i Matten podzielili dietę SIRT na cztery etapy w dwóch fazach, natomiast w Zdrowej Zupie dieta SIRT podzielona została tylko na dwie fazy.
Proponujemy, aby spożywać:
- w FAZIE I 3 soki SIRT i 2 zupy (3 dni),
- w FAZIE II 3 zupy plus 2 soki SIRT i 1 sok owocowy (od 1 do 8 tygodni).
Zupy to sycące, pełnowartościowe posiłki, które świetnie nawodnią organizm i wspomogą układ trawienny. Uzupełnione o pełnowartościowe soki ze świeżych warzyw i owoców będą niezwykłą, pełno dobroci dla ciała, kuracją. Warto dodać, że nasz zielony sok sirtuinowy stworzyliśmy według autorskiej receptury.
Produkty aktywujące sirtuiny powinny pojawić się w jadłospisie na stałe – jedząc je, spożywasz zdrowe, nieprzetworzone produkty, które są bogate w przeciwutleniacze (m.in. polifenole) i mają charakter antyoksydacyjny. Dzięki temu organizm otrzymuje ogrom cennych substancji, które min. poprawiają kondycję skóry oraz wspierają trawienie i odporność.
Odwiedź nasz kanał na YouTube i dowiedz się więcej o diecie Adele:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!