Dieta jajeczna
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest dieta jajeczna i na czym polega?
- Dieta jajeczna - efekty diety. Ile można na niej schudnąć?
- Kto i kiedy powinien stosować dietę jajeczną
- Produkty zalecane w diecie jajecznej
- Czego nie jeść w diecie jajecznej?
- Wady diety jajecznej – zagrożenia dla organizmu
- Zalety stosowania diety jajecznej
- Przykładowy jadłospis diety jajecznej
Jajka to prawdziwe superfoods! Bogate w białko, pełnowartościowe aminokwasy, witaminy i minerały, wzbogacają dietę o mnóstwo wartościowych składników bioaktywnych. Nic więc dziwnego, że powstała dieta jajeczna, która opiera się na spożywaniu dużej ilości jajek. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów w jadłospisie, dieta jajeczna prowadzi do szybkiej utraty wagi w krótkim czasie. Jednak czy dieta jajeczna jest naprawdę skuteczna i zdrowa w dłuższej perspektywie? Stosowanie diety jajecznej ma zdecydowanie więcej wad, niż zalet. Sprawdź podstawowe zasady diety jajecznej.
Czym jest dieta jajeczna i na czym polega?
Dieta jajeczna to jedna z najpopularniejszych monodiet odchudzających. Podstawą diety jajecznej, jak sama nazwa wskazuje, jest spożywanie ponadprzeciętnej ilości jajek, głównie są to jajka na twardo.
Dieta jajkowa z zasady jest nieco podobna do diety low carb, w tym keto - mało węglowodanów, a więcej białka i tłuszczu. Istnieją różne rodzaje diety jajecznej, ale najbardziej rozpowszechniona wersja diety jajecznej polega na spożywaniu około 6 jajek dziennie - po 2 jajka na twardo w każdym posiłku.
W trakcie diety jajecznej istotnym jest, by jajka stanowiły podstawę posiłku. Dodatkowo można spożywać niewielkie porcje niektórych warzyw, owoców oraz chudego mięsa. Podczas jej stosowania należy zadbać o odpowiednie nawodnienie, a także wyeliminować z diety cukier, sól oraz konserwanty.
Dieta jajeczna - efekty diety. Ile można na niej schudnąć?
Szybki spadek masy ciała to najbardziej doceniana przez zwolenników monodiet zaleta stosowania diety jajecznej.
Tempo chudnięcia na diecie jajecznej zależy od kilku czynników, takich jak płeć, wiek, wzrost, waga początkowa, poziom aktywności fizycznej, ale i restrykcyjność stosowanej diety. Średnio na diecie jajecznej można schudnąć od 2 do 5 kg w ciągu tygodnia.
Efekty diety jajecznej w postaci szybkiego ubytku wagi są jednak konsekwencją utraty glikogenu mięśniowego oraz nadmiaru wody w organizmie, a nie tkanki tłuszczowej. Nie łudźmy się - nie da się schudnąć w ciągu tygodnia. Jeśli chcesz schudnąć i zmienić swoje nawyki żywieniowe, dużo lepszym wyborem będzie zbilansowana, pełnowartościowa dieta lub dieta niskowęglowodanowa, ale przeprowadzona rozsądnie, długoterminowo i po odpowiednim przygotowaniu.
Kto i kiedy powinien stosować dietę jajeczną
Pomimo faktu, iż wielbicieli diety jajecznej jest sporo, tak naprawdę nie ma żadnych przesłanek ku temu, by ktokolwiek musiał ją stosować. Jedynym argumentem, który przemawia za jej krótkotrwałym prowadzeniem jest konieczność diametralnego obniżenia masy ciała.
Potrzeba szybkiej redukcji masy ciała jest uzasadniona tylko w przypadku głębokiej, zagrażającej życiu otyłości, a także w przypadku niektórych sportów, gdzie osiągnięcie idealnej wagi jest niezbędne do startu w zawodach.
Dieta jajeczna, z uwagi na niską kaloryczność i ograniczoną zawartość składników odżywczych, jest bezwzględnie przeciwwskazana osobom zmagającym się z:
- anemią,
- niedoborami pokarmowymi,
- chorobami nerek i w przypadku kamieni nerkowych,
- zaburzeniami miesiączkowania i problemami hormonalnymi,
- cukrzycą typu II, insulinoopornością i hipoglikemią,
- chorobami sercowo-naczyniowymi,
- a także kobietom w ciąży i podczas karmienia piersią.
Jak każda inna monodieta, tak i dieta jajeczna jest prosta w przygotowaniu, nieskomplikowana i względnie niedroga. Jajko to podstawowy produkt spożywczy, dostępny na wyciągnięcie ręki, dlatego na dietę jajeczną w głównej mierze decydują się osoby zabiegane, nie mające czasu na komponowanie pełnowartościowych jadłospisów i takie, które lubią widzieć szybkie efekty. Dieta jajeczna to jednak prosta droga do równie szybkich niedoborów składników odżywczych i osłabienia organizmu.
Dokładnie takie same zalety - łatwa dostępność i prostota przygotowania, charakteryzuje gotowe produkty dostępne na rynku. To doskonała propozycja dla osób, które nie mają czasu na gotowanie i bilansowanie jadłospisu, ale chcą zadbać o swoje zdrowie i jakość spożywanych posiłków.
Produkty zalecane w diecie jajecznej
Dieta jajeczna to dieta oparta w głównej mierze na jajkach, ale w zależności od wybranego wariantu diety jajecznej można włączyć do jadłospisu także produkty z innych grup spożywczych. Produkty dozwolone to:
- Nieskrobiowe warzywa - szpinak, kalafior, brokuły, jarmuż, grzyby, papryka, rukola, cukinia, pomidory, ogórki, rzodkiewka.
- Owoce - w szczególności cytrusowe - limonki, cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty.
- Mięso, chude kawałki - kurczak, indyk oraz ryby.
- Napoje bez dodatku cukru, bez kalorii - woda, herbata owocowa, herbata ziołowa, herbata zielona, herbata miętowa, słaba kawa.
- Dopuszczalne jest używanie niewielkiego dodatku tłuszczu do przygotowania potraw - olej kokosowy, masło, majonez.
Czego nie jeść w diecie jajecznej?
Zasady diety jajecznej wykluczają spożywanie produktów o średniej i dużej zawartości węglowodanów, takich jak warzywa skrobiowe, zboża i wysokowęglowodanowe owoce.
Produkty niewskazane:
- Produkty zbożowe i skrobiowe - kasze, ryż, makaron, chleb.
- Warzywa skrobiowe i węglowodanowe warzywa - ziemniaki, warzywa strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca).
- Dania typu fast food.
- Słodkie owoce - mango, banany, ananasy, suszone owoce.
- Niektóre napoje - napoje gazowane, alkohol, słodkie soki.
Wady diety jajecznej – zagrożenia dla organizmu
W związku z tym, że dieta jajeczna z reguły jest dietą niedoborową i niskokaloryczną, jej stosowanie może wiązać się z niekorzystnymi efektami. Chociaż dieta jajeczna gwarantuje redukcję masy ciała to ma mnóstwo wad, a utracone kilogramy po zakończeniu diety mogą wrócić ze zdwojoną siłą.
Wady stosowania diety jajecznej to:
- Niedobory składników odżywczych - dieta jajeczna jest silnie restrykcyjna. Stosowanie się nawet przez krótki czas do zasad diety powoduje niedobory minerałów, witamin, osłabienie i dekoncentrację.
- Wysoka zawartość cholesterolu w diecie jajecznej i wzrost ryzyka chorób sercowo - naczyniowych - już po tygodniu bycia na diecie jajecznej obserwuje się wzrost stężenia lipoproteiny LDL, czyli tak zwanego złego cholesterolu. Nadmiar stężenia LDL przyczynia się do występowania chorób sercowo - naczyniowych.
- Efekt jojo - utrzymanie diety jajecznej przez dłuższy czas jest trudne, dlatego decydując się na dietę jajeczną należy brać pod uwagę, że po powrocie do wcześniejszych nawyków żywieniowych zrzucone kilogramy wrócą z powrotem.
- Utrata masy mięśniowej - dieta jajeczna jest wysoce restrykcyjna, co wiąże się z diametralnym spadkiem zapasów glikogenu, a co za tym idzie osłabieniem siły mięśniowej, zmniejszoną wytrzymałością i spowolnieniem tempa metabolizmu.
Zalety stosowania diety jajecznej
Główną i niestety jedyną zaletą tego sposobu odżywiania jest po prostu spożywanie jajek. Jedno jajko to przeciętnie 80 kilokalorii i bogate źródło pełnowartościowych aminokwasów, tłuszczów nasyconych i śladowej ilości węglowodanów. Jajko to bogactwo witamin, szczególnie tych rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K oraz witamin z grupy B. W jajkach znajdują się składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, cynk i potas. Jednak jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego - nadmiar jajek może okazać się szkodliwy.
Osoby będące zaabsorbowane dietą jajeczną twierdzą, że dieta ta reguluje poziom cukru we krwi, wpływa pozytywnie na wzrok, wzmacnia układ kostny i sprawia, że włosy, skóra i paznokcie stają się zdrowsze i mocniejsze. Jednak nie istnieją żadne badania naukowe, które potwierdzałyby tę tezę.
Pomimo tego, iż dieta jajeczna przynosi efekty w postaci utraty masy ciała, ale nie tłuszczu. Spektakularny efekt ubytku masy ciała jest spowodowany niską kalorycznością diety, a nie spożywaniem dużej ilości jajek. Dlatego zaleca się, by dieta jajeczna była stosowana maksymalnie przez 7 dni i stanowiła ewentualny wstęp do zdrowego, pełnowartościowego odżywiania.
Przykładowy jadłospis diety jajecznej
Będąc na jajecznej diecie odchudzającej należy spożywać 3 posiłki dziennie - śniadanie, obiad oraz kolację.
Śniadanie
- 2 jajka na twardo - sałatka z dowolnych warzyw nieskrobiowych, z dodatkiem odrobiny majonezu i szczypiorku
- Garść świeżych truskawek
- Filiżanka słabej kawy lub herbaty
Obiad
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Warzywa nieskrobiowe - papryka, ogórki, pomidorki koktajlowe
- Sałatka owocowa
Kolacja
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Podsmażone na beztłuszczowej patelni kawałki papryki, marchewki i cukinii
- 1 cytrusowy owoc - jedna porcja to mała mandarynka, którą można wymienić na połówkę grejpfruta