Czy zupy są zdrowe?

Z tego artykułu dowiesz się:
Zupy to najstarsze danie, które przyrządzali już neandertalczycy. Do dziś zupa to jedno z najprostszych do przygotowania dań, a jednocześnie najbardziej pożywnych. To wygodne danie jednogarnkowe, do którego możesz wrzucić to, co masz akurat pod ręką.
Zupa jako lek na różne dolegliwości
Zupę znają mieszkańcy każdego kontynentu. Jej niepodważalną zaletą jest bogactwo łatwo przyswajalnych składników odżywczych, których nie możemy spożywać w formie surowej. Warto zaznaczyć, że w kuchni azjatyckiej jest także lekiem na różnego rodzaju schorzenia. W Azji jada się ją na śniadanie, a nawet przez cały dzień. W części Chin panuje zwyczaj obdarowywania młodej pary bulionem na płodność, który gotuje się na wolnym ogniu nawet przez dwa tygodnie. Jego spożycie w noc poślubną ma być przyczyną poczęcia dziecka, do czego ma przyczyniać się moc esencji długo gotowanego wywaru. W takiej zupie mocy następuje transformacja: materia (czyli składniki zupy) zmienia się w energię czi (Qi) – naszą życiową siłę, która krąży w ciele i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dlaczego należy o nią dbać? Ponieważ znajduje się w każdej komórce i każdym narządzie - mają one większy lub mniejszy zasób czi. Suma wszystkich czi w stanowi o naszej sile życiowej. Czi łączy ciało, umysł i ducha. Odpowiada nie tylko za zdrowie fizyczne, ale również za radość i chęć do życia. Jednym ze sposobów pozyskiwania czi dla ciała jest proces trawienia. Wspomagamy trawienie poprzez dostarczanie mu pożywienia o odpowiedniej termice, na co ma wpływ długość gotowania i dobór składników.
Przeczytaj także: Congee - comfort food, czyli tradycyjna zupa lecznicza
Zupa jako harmonia pięciu smaków
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej mówi się o tym, że każdy proces podlega cyklowi Pięciu Przemian, czyli Pięciu Żywiołów – kolejno są to: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przyporządkowane są im pory roku i dnia, organy, smaki i kolory, a także produkty spożywcze. Dotyczy to, oczywiście, również przygotowywania posiłków. Potrawa jest zrównoważona energetycznie, gdy uzyskamy harmonię wszystkich pięciu smaków. Jak najłatwiej ją uzyskać? W zupie! Warto dodać, że kuchnię Pięciu Przemian Chińczycy wynaleźli ponad trzy tysiące lat temu! Od tylu już lat ten sposób odżywiania służy ludziom na całym świecie.
Zacznij od zupy na śniadanie
Zupy to bardzo sycące, a jednocześnie niskokaloryczne posiłki. Już jedna porcja sprawia, że czujemy się najedzeni, ale nie mamy uczucia ciężkości. Dodatkowo, ciepła zupa na śniadanie rozgrzeje jelita, pobudzi trawienie i pomoże zgubić kilka kilogramów. Już miesiąc z zupowymi posiłkami rano może spowodować utratę 3-4 kg. Słoik zupy wystarczy podgrzać, co jest wygodnym rozwiązaniem i pomoże zaoszczędzić czas, który, szczególnie o poranku, jest niezwykle cenny.
Sprawdź nasz kanał YouTube i dowiedz się więcej na temat mocy zdrowych zup:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!