Czy wiesz, że w Irlandii zieleń jest uważana za symbol szczęścia? Nasz zielony krem to na pewno ogrom dobra dla żołądka i zdrowia. W składzie znajduje się m.in. szpinak, który zawiera sporo magnezu, witaminy C, żelaza i potasu. Uwaga! Po zjedzeniu zupy może pojawić się ochota na nucenie piosenki: ZIELONO MI!
Długo gotowany bulion mięsny
- Rosół na mocne kości zdrowe stawy - podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za mocne kości i elastyczne stawy nie jest wapń, ale kolagen. Badania naukowe są zgodne, że dostarczanie kolagenu z pożywieniem oraz suplementacja kolagenem typu II poprawia stan kości i stawów, zapobiega zwyrodnieniom stawów, sztywności i stanom zapalnym. Długo gotowany bulion mięsny dostarcza wszystkich aminokwasów budujących kolagen w najprostszej, a zatem gotowej bezpośrednio do wchłonięcia formie. Oznacza to, że organizm dostaje komplet składników, a przy tym nie jest obarczony trawieniem. Podstawową zaletą stężonego rosołu jest wysoka koncentracja aminokwasów i składników mineralnych przy ich łatwej wchłanialności.
- Rosół na nieszczelne jelito - jednym z podstawowych składników niezbędnych do utrzymania prawidłowej pracy jelit jest aminokwas glutamina obecny w bardzo dużych ilościach w rosole. U osób z nieswoistymi zapaleniami jelit obserwuje się niedobór kilku aminokwasów, w tym glutaminy, a także niedobór kolagenu typu IV.
- Rosół a działanie przeciwzapalne - najważniejszym składnikiem rosołu o działaniu przeciwzapalnym jest aminokwas glicyna. Glicyna ma dobrze udokumentowane działanie przeciwzapalne, immunomodulacyjne oraz cytoprotekcyjne.
- Rosół a przeziębienie - korzystne działanie rosołu przy przeziębieniu może wynikać z hamowania ruchliwości neutrofili i łagodzeniu stanu zapalnego, a zatem redukowaniu objawów związanych z wytwarzaniem dużej ilości śluzu.
- Rosół a skóra bez zmarszczek - skoncentrowany rosół jest bardzo bogaty w peptydy i aminokwasy rozpadu kolagenu. Dla tych właśnie składników wielokrotnie wykazano, że ich suplementacja wpływa pozytywnie na nawilżenie i elastyczność skóry oraz zmniejsza skłonność do zmarszczek.
CUKINIA - cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
SZPINAK – dzięki przeciwutleniaczom zawartym w liściach szpinaku warzywo to jest polecane jako dobra ochrona przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Szpinak można jeść na surowo albo po obróbce termicznej – nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości także, kiedy podawany jest na gorąco.
Jako że w szpinaku znajduje się sporo magnezu, jego jedzenie zaleca się osobom zestresowanym i znerwicowanym. Magnez pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy (w tym bólom migrenowym).
PIERŚ Z KURCZAKA BEZ GMO I ANTYBIOTYKÓW - mięso z kurczaka to wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Jeśli chcesz mieć jeszcze większą pewność, że jesz zdrowego kurczaka, wybieraj piersi z kurczaka z certyfikatami lub kurczaka zagrodowego.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 310 kJ / 74 kcal |
Tłuszcz | 5,9g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8g |
Węglowodany | 2,6g |
W tym cukry | 0,8g |
Białko | 3g |
Sól | 0,3g |