
Biały barszcz – tak bywa często nazywany żur. Jednak w niektórych częściach Polski odróżnia się te zupy na podstawie zakwasu (żur na zakwasie żytnim, biały barszcz na pszennym). Natomiast w Zdrowej Zupie wykorzystujemy zakwas na żurek jaglany i wzbogacamy potrawę o aromatyczne przyprawy i warzywa. Zupa żurek to smaczny wybór nie tylko od święta!
ZAKWAS JAGLANY - przywróci równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także dostarczy wielu cennych składników mineralnych. Żur jest bogatym źródłem probiotyków oraz posiada wiele witamin z grupy B. Jest świetnym naturalnym lekiem na niektóre choroby przewodu pokarmowego, zwłaszcza żołądka i jelit. Dodatkowo pomaga pozbyć się chorób skórnych, łuszczycy, reumatyzmu, różnych alergii i migren.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
CEBULA - zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
CZOSNEK – odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.
Polecamy: Uzupełnij zamówienie o bezglutenowy chleb.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 850 kJ / 45,3 kcal |
Tłuszcz | 2,7g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5g |
Węglowodany | 3,8g |
W tym cukry | 1,6g |
Białko | 1,4g |
Sól | 0,5g |