Żurek wegański
Menu bez glutenu

ZAKWAS JAGLANY - przywróci równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także dostarczy wielu cennych składników mineralnych. Żur jest bogatym źrodłem probiotyków oraz posiada wiele witamin z grupy B. Jest świetnym naturalnym lekiem na niektóre choroby przewodu pokarmowego, zwłaszcza żołądka i jelit. Dodatkowo pomaga pozbyć się chorób skórnych, łuszczycy, reumatyzmu, różnych alergii i migren.

MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.

CEBULA - zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.

CZOSNEK – odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.

Skład: woda filtrowana, zakwas na żurek jaglany, dym wędzarniczy, cebula, marchew, pietruszka korzeń, podgrzybki świeże, oliwa z oliwek, mleko kokosowe, sól kłodawska, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, majeranek.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 850 kJ / 45,3 kcal
Tłuszcz 2,7g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5g
Węglowodany 3,8g
W tym cukry 1,6g
Białko 1,4g
Sól 0,5g
%