Skład: bataty, soczewica czerwona, cebula, cukinia, czosnek, mleko kokosowe, oliwa z oliwek, papryka słodka czerwona, kurkuma, kumin, oregano, kolendra suszona liść, kolendra natka, papryka ostra,
sól kłodawska, pieprz, kwasek cytrynowy.
Do przygotowania użyto wody filtrowanej.Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
BATATY - Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych i witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
CZERWONA SOCZEWICA - wzmacnia serce i nerki. Wspomaga wydalanie wody z organizmu.
KUMIN - jest doskonałym źródłem żelaza, dzięki temu kumin zarówno zapobiega, jak i wspomaga leczenie anemii. Żelazo jest ważne m.in. dla kobiet miesiączkujących, które tracą żelazo w trakcie krwawienia. Poza tym kumin, dzięki wysokiej zawartości żelaza, witaminy C i A ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Obniża poziom cholesterolu oraz stężenie "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów we krwi oraz zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu HDL we krwi.
KURKUMA - kurkuma posiada silne właściwości przeciwzapalne. Poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób, np. alzheimera. Zapobiega i leczy nowotwory.
CUKINIA – cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl