Smoothie malinowe

MALINY – są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe. Działają uspokajająco, przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie. Obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,a żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii. Są bogate w potas, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego. Hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę. Zawarte w nich polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się.

BANAN – bogaty w potas, dzięki czemu wzmacnia układ krwionośny. Jest on dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i zapewnia zdrowy, mocny sen. Wspomaga pamięć, a na organizm działa alkalizująco. Jest też świetną potreningową przekąską regeneracyjną.

JABŁKO – chronią przed zawałem, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Z kolei zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają komórki raka okrężnicy.

KWAS ASKORBINOWY – Jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Dla niektórych zwierząt, w tym ludzi, jest witaminą, czyli musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności.

Skład: jabłka, maliny, banany, kwas askorbinowy
Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 59 kCal / 248 kJ
Tłuszcz < 0,5g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1g
Węglowodany 13g
W tym cukry 13g
Białko 0,7g
Sól 0,00225g
%