
KISZONE OGÓRKI - naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, które oczyszczają organizm i wzmacniają system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu.
CEBULA - zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
KASZA JAGLANA – jagły to najstarsza znana kasza. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
LIŚĆ LAUROWY - naturalny środek na stawy, oczyszcza organizmu z toksyn, wspomaga organizm w walce z cukrzycą.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 108 kJ / 24 kcal |
Tłuszcz | 0,6g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1g |
Węglowodany | 3,6g |
W tym cukry | 0,7g |
Białko | 0,7g |
Sól | 0,6g |