Ogórkowa z kaszą jaglaną
Menu bez glutenu

KISZONE OGÓRKI - naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, które oczyszczają organizm i wzmacniają system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu.

CEBULA - zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.

MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.

KASZA JAGLANA – jagły to najstarsza znana kasza. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

LIŚĆ LAUROWY - naturalny środek na stawy, oczyszcza organizmu z toksyn, wspomaga organizm w walce z cukrzycą.

Skład: woda filtrowana, kiszone ogórki BIO, cebula, czosnek, marchew, pietruszka korzeń, kasza jaglana, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, sól kłodawska, ziele angielskie, liść laurowy.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 122 kJ / 29 kcal
Tłuszcz 1,2g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2g
Węglowodany 3,6g
W tym cukry 0,7g
Białko 0,7g
Sól 0,6g
%