Zupa Ogórkowa z kaszą jaglaną
Zupa z ogórków kiszonych z dodatkiem kaszy jaglanej to świetny posiłek probiotyczny ze względu na zawarty w kiszonkach kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na układ trawienny i system obronny organizmu. Na odporność pozytywne oddziaływanie mają cebula i czosnek w składzie, natomiast oczyszczenie organizmu wspomagać będzie m.in. liść laurowy. Podsumowując: zupa ta to samo zdrowie na talerzu!
KISZONE OGÓRKI - naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, które oczyszczają organizm i wzmacniają system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu.
CEBULA - zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
KASZA JAGLANA – jagły to najstarsza znana kasza. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
LIŚĆ LAUROWY - naturalny środek na stawy, oczyszcza organizmu z toksyn, wspomaga organizm w walce z cukrzycą.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: woda filtrowana, kiszone ogórki BIO, cebula, czosnek, marchew, pietruszka korzeń, kasza jaglana, oliwa z oliwek, pieprz, cząber, sól kłodawska, ziele angielskie, liść laurowy.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu |
Wartość energetyczna |
122 kJ / 29 kcal |
Tłuszcz |
1,2g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2g |
Węglowodany |
3,6g |
W tym cukry |
0,7g |
Białko |
0,7g |
Sól |
0,6g |