
PAPRYKA – jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a pieczona poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.
CUKINIA – cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
DYNIA – dynia ma wiele wartości odżywczych, jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.
ZIELONA SOCZEWICA – wzmacnia serce i nerki. Wspomaga wydalanie wody z organizmu. Bogata w białko, zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej.
Wartość odżywcza w 100 ml | |
Energia | 59 kCal / 249 kJ |
Tłuszcz | 1,8g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4g |
Węglowodany | 6,7g |
W tym cukry | 3,2g |
Białko | 2,9g |
Sól | 0,5g |