Skład: kasza jaglana Bio bezglutenowa (14%), pierś z indyka bez skóry (8%), cebula, marchew, pietruszka korzeń, ziemniaki, masło ghee bez laktozy, kozieradka, czosnek, sól kłodawska, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki.
Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
INDYK - pierś indyka jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Niedawno udowodniono, że niedobór witaminy B6 może skutecznie utrudnić odchudzanie, a selen uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemiany materii.
CEBULA - zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
KASZA JAGLANA – jagły to najstarsza znana kasza. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
ZIEMNIAKI - to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych. Dieta ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl