Skład: burak czerwony, przetarte pomidory bez skóry, ziemniaki, marchew, cebula, ciecierzyca, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, świeży sok z buraka, oliwa z oliwek, sok z cytryny, ocet jabłkowy, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka suszona, papryka ostra suszona, pieprz czarny, sól, koperek, natka pietruszki.
Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
BURAK - bogaty w betalainy dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
CIECIERZYCA - ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl