Skład: długo gotowany bulion mięsny, przetarte pomidory bez skóry 12%, kiełbasa "DROBIOWA ZE WSI" bezglutenowa NikPol (mięso drobiowe z kurczaka 60%) 11%, seler naciowy, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek, marchew, makaron kukurydziany 1,5%, sól kłodawska, papryka słodka suszona, oregano, tymianek, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy.
Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Długo gotowany bulion mięsny
- Rosół na mocne kości zdrowe stawy - podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za mocne kości i elastyczne stawy nie jest wapń, ale kolagen. Badania naukowe są zgodne, że dostarczanie kolagenu z pożywieniem oraz suplementacja kolagenem typu II poprawia stan kości i stawów, zapobiega zwyrodnieniom stawów, sztywności i stanom zapalnym. Długo gotowany bulion mięsny dostarcza wszystkich aminokwasów budujących kolagen w najprostszej, a zatem gotowej bezpośrednio do wchłonięcia formie. Oznacza to, że organizm dostaje komplet składników, a przy tym nie jest obarczony trawieniem. Podstawową zaletą stężonego rosołu jest wysoka koncentracja aminokwasów i składników mineralnych przy ich łatwej wchłanialności.
- Rosół na nieszczelne jelito - jednym z podstawowych składników niezbędnych do utrzymania prawidłowej pracy jelit jest aminokwas glutamina obecny w bardzo dużych ilościach w rosole. U osób z nieswoistymi zapaleniami jelit obserwuje się niedobór kilku aminokwasów, w tym glutaminy, a także niedobór kolagenu typu IV.
- Rosół a działanie przeciwzapalne - najważniejszym składnikiem rosołu o działaniu przeciwzapalnym jest aminokwas glicyna. Glicyna ma dobrze udokumentowane działanie przeciwzapalne, immunomodulacyjne oraz cytoprotekcyjne.
- Rosół a przeziębienie - korzystne działanie rosołu przy przeziębieniu może wynikać z hamowania ruchliwości neutrofili i łagodzeniu stanu zapalnego, a zatem redukowaniu objawów związanych z wytwarzaniem dużej ilości śluzu.
- Rosół a skóra bez zmarszczek - skoncentrowany rosół jest bardzo bogaty w peptydy i aminokwasy rozpadu kolagenu. Dla tych właśnie składników wielokrotnie wykazano, że ich suplementacja wpływa pozytywnie na nawilżenie i elastyczność skóry oraz zmniejsza skłonność do zmarszczek.
SELER NACIOWY - seler naciowy jest źródłem m.in. olejków aromatycznych, flawonoidów i glikozydów, które wpływają na pobudzenie pracy serca. Poza tym zawiera dużą ilość witamin C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. W selerze naciowym znajdziemy także cynk, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Ma działanie oczyszczające, wpływa na nawilżenie skóry, zapewniając jej aksamitną gładkość i delikatność. Poza tym sprzyja likwidowaniu obrzęków oraz zapobiega działaniu wolnych rodników.
FASOLKA SZPARAGOWA – zielone ziarna fasolki są bogate w witaminę C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A.
Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl