Skład: burak, mleczko kokosowe, ananas, cebula, czosnek, ziemniak, cukinia, ocet winny biały, rzodkiew, ogórek gruntowy, koperek, sól, pieprz czarny, woda.
Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
BURAK - bogaty w betalainy dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
MLEKO KOKOSOWE – mleko kokosowe jest dobrym źródłem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, na miedź w 13 procentach, na fosfor w 10 procentach, a na magnez, żelazo i selen w 9 procentach. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
ANANAS - wykorzystywany jest w medycynie od lat 70’, dzięki zawartości witamin, minerałów, kwasów owocowych i bromelainy (bromeliny) - grupy enzymów o wielu właściwościach leczniczych. Pomaga m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy pomocniczo w gojeniu się ran i złamań, a nawet w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego.
CEBULA - zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
CZOSNEK - odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl