KALAFIOR – ma silne działanie antynowotworowe. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty i pęcherza.
PAPRYKA – jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a pieczona poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.
KURKUMA – posiada silne właściwości przeciwzapalne. Kurkuma poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób, np. alzheimera. Zapobiega i leczy nowotwory.
BATATY – czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych i witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
ORZECHY NERKOWCA – mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2, co zostało udowodnione naukowo. Poza tym garść orzechów nerkowca dziennie pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: kalafior, dynia, papryka czerwona bez skóry, cebula, bataty, czosnek, ciecierzyca, przetarte pomidory bez skóry, mleko kokosowe, prażone orzechy nerkowca, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól kłodawska, papryka słodka, papryka ostra, kmin rzymski, curry, kurkuma, suszony imbir, oregano, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza w 100 ml |
Energia |
79 kCal / 329 kJ |
Tłuszcz |
2,8g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,1g |
Węglowodany |
8,7g |
W tym cukry |
3,6g |
Białko |
3,2g |
Sól |
0,6g |