TRUSKAWKI – poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
JABŁKA – chronią przed zawałem, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Z kolei zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają komórki raka okrężnicy.
KWAS ASKORBINOWY – czyli po prostu witamina C jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Ludzie nie metabolizują jej więc musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: jabłka, truskawki, kwas askorbinowy
Wartość odżywcza w 100 ml |
Energia |
46,8 kCal / 199 kJ |
Tłuszcz |
< 0,4g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0g |
Węglowodany |
9,8g |
W tym cukry |
9,24g |
Białko |
0,56g |
Sól |
< 0,005g |