Sok ze świeżych truskawek

TRUSKAWKI – poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.

JABŁKA – chronią przed zawałem, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Z kolei zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają komórki raka okrężnicy.

KWAS ASKORBINOWY – czyli po prostu witamina C jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Ludzie nie metabolizują jej więc musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności. 

Skład: jabłka, truskawki, kwas askorbinowy
Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 46,8 kCal / 199 kJ
Tłuszcz < 0,4g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 9,8g
W tym cukry 9,24g
Białko 0,56g
Sól < 0,005g
%