Sok ze świeżych malin
Menu bez glutenu

MALINY – są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe. Działają uspokajająco, przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie. Obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,a żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii. Są bogate w potas, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego. Hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę. Zawarte w nich polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się.

GRUSZKI – jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.

JABŁKA – chronią przed zawałem, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Z kolei zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają komórki raka okrężnicy.

KWAS ASKORBINOWY – czyli po prostu witamina C jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Ludzie nie metabolizują jej więc musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności. 

Skład: jabłka, gruszki, maliny, kwas askorbinowy
Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 50 kCal / 210 kJ
Tłuszcz 0g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 11g
W tym cukry 11g
Białko 0,3g
Sól < 0,0057g
%