Sok ze świeżego szpinaku

SZPINAK – liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

OGÓREK – jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka. Ponadto ogórek zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień. Działa też moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, tym samym pomaga oczyścić organizm z toksyn.

JABŁKA – chronią przed zawałem, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Z kolei zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają komórki raka okrężnicy.

KWAS ASKORBINOWY – czyli po prostu witamina C jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Ludzie nie metabolizują jej więc musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności. 

Skład: jabłka, ogórki, szpinak, kwas askorbinowy
Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 25 kCal / 109 kJ
Tłuszcz < 0,1g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1g
Węglowodany 5g
W tym cukry 5g
Białko 0,9g
Sól < 0,1g
%