
TRUSKAWKI – poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
JABŁKA – chronią przed zawałem, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Z kolei zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają komórki raka okrężnicy.
BANAN – bogaty w potas, dzięki czemu wzmacnia układ krwionośny. Jest on dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i zapewnia zdrowy, mocny sen. Wspomaga pamięć, a na organizm działa alkalizująco. Jest też świetną potreningową przekąską regeneracyjną.
KWAS ASKORBINOWY – czyli po prostu witamina C jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Ludzie nie metabolizują jej więc musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności.
Wartość odżywcza | ||
w 100ml produktu | w butelce | |
Energia | 50 kCal / 209 kJ | 140 kCal / 585,2 kJ |
Tłuszcz | 0,1g | 0,28g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0g | 0g |
Węglowodany | 11,8g | 33,04g |
W tym cukry | 10,4g | 29,12g |
Białko | 0,3g | 0,84g |
Błonnik | 1g | 2,8g |
Sól | 0g | 0g |