MANGO – jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy. Zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu. Obecne w dojrzałych owocach mango enzymy wspomagają trawienie białek. Jest bogaty w miedź, potas i magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi).
JABŁKA – chronią przed zawałem, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Z kolei zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają komórki raka okrężnicy.
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – dzięki dużej zawartości flawonoidów wspomaga pamięć. Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi. Wspomaga pracę oczu i układu pokarmowego, a jedzona co najmniej raz w tygodniu obniża ciśnienie.
BANAN – bogaty w potas, dzięki czemu wzmacnia układ krwionośny. Jest on dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i zapewnia zdrowy, mocny sen. Wspomaga pamięć, a na organizm działa alkalizująco. Jest też świetną potreningową przekąską regeneracyjną.
KWAS ASKORBINOWY – czyli po prostu witamina C jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Ludzie nie metabolizują jej więc musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: jabłka, borówki amerykańskie, banany, mango, kwas askorbinowy
Wartość odżywcza w 100 ml |
Energia |
60,2 kCal / 255 kJ |
Tłuszcz |
0,2g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0g |
Węglowodany |
13,6g |
W tym cukry |
13,6g |
Białko |
0,4g |
Sól |
0,0051g |