JABŁKA – chronią przed zawałem, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Z kolei zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają komórki raka okrężnicy.
MIĄŻSZ KOKOSA – czyli biała i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha, jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie to trójglicerydy średniołańcuchowe Kwasy MCT - omijają komórki tłuszczowe i z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej. Dzięki temu nie są odkładane jako materiał zapasowy, lecz stanowią szybko dostępne źródło energii.
ANANAS – wykorzystywany jest w medycynie od lat 70’, dzięki zawartości witamin, minerałów, kwasów owocowych i bromelainy (bromeliny) - grupy enzymów o wielu właściwościach leczniczych. Pomaga m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy pomocniczo w gojeniu się ran i złamań, a nawet w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego.
BANAN – bogaty w potas, dzięki czemu wzmacnia układ krwionośny. Jest on dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i zapewnia zdrowy, mocny sen. Wspomaga pamięć, a na organizm działa alkalizująco. Jest też świetną potreningową przekąską regeneracyjną.
KWAS ASKORBINOWY – czyli po prostu witamina C jest niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Ludzie nie metabolizują jej więc musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: jabłka, miąższ kokosa, ananas, banany, kwas askorbinowy
Wartość odżywcza w 100 ml |
Energia |
90 kCal / 379 kJ |
Tłuszcz |
4,9g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
4,2g |
Węglowodany |
11g |
W tym cukry |
11g |
Białko |
0,8g |
Sól |
0g |