ORZECHY ZIEMNE - mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Posiadają także rekordową ilość witaminy B3. są wartościowym źródłem tłuszczu (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe), błonnika oraz witamin i składników mineralnych.
KASZA JAGLANA - jagły to najstarsza znana kasza. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
MIGDAŁY - migdały posiadają wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - prozdrowotnych właściwości. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić także na odchudzanie, gdyż zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy.
PORZECZKI - dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 1475 kJ / 355 kcal |
Tłuszcz | 19,8g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,6g |
Węglowodany | 33g |
W tym cukry | 15,6g |
Błonnik | 1,4g |
Białko | 9,9g |
Sól | 0,08g |