
Czy wiesz, że pieczarki są najczęściej uprawianymi grzybami na całym świecie? Powodem tego może być ich pyszny smak, jak i wartości odżywcze, które posiadają. Zupa z pieczarek z dodatkiem kaszy gryczanej i przypraw to wegetariańskie danie dla każdego. Nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe!
PIECZARKI - zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają ich działanie przeciwnowotworowe, odpornościowe i antybakteryjne.
KASZA GRYCZANA - jest świetnym źródłem białka. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
TYMIANEK – wspomaga pracę układu oddechowego, ma działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne, dlatego skutecznie łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa także wykrztuśnie i rozkurczowo. Preparaty na bazie tymianku stosowane są w celu leczenia nieżytu żołądka, łagodzenia podrażnionych jelit i dolegliwości wątrobowych. Zapobiega także biegunce.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 151 kJ / 36 kcal |
Tłuszcz | 1,4g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5g |
Węglowodany | 3,7g |
W tym cukry | 1,6g |
Białko | 1,6g |
Sól | 0,6g |