Pieczarkowa z kaszą gryczaną

PIECZARKI - zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają ich działanie przeciwnowotworowe, odpornościowe i antybakteryjne.

KASZA GRYCZANA - jest świetnym źródłem białka. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.

MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.

TYMIANEK – wspomaga pracę układu oddechowego, ma działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne, dlatego skutecznie łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa także wykrztuśnie i rozkurczowo. Preparaty na bazie tymianku stosowane są w celu leczenia nieżytu żołądka, łagodzenia podrażnionych jelit i dolegliwości wątrobowych. Zapobiega także biegunce.

Skład: pieczarki (35%), BIO kasza gryczana niepalona Gluten Free (18%), pietruszka korzeń, natka pietruszki, cebula, masło ghee bez laktozy, sól kłodawska, tymianek, kozieradka, pieprz czarny, natka pietruszki. Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 130,2 kJ / 31 kcal
Tłuszcz 0,8g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
Węglowodany 3,7g
W tym cukry 0,6g
Białko 1,6g
Sól 0,6g
%