Zupa Minestrone z kiełbasą KETO
Skomponowana z warzyw, pełna wartości odżywczych zupa minestrone największą popularność zdobyła we Włoszech, jednak jej wyjątkowy smak znany jest również poza słoneczną Italią. Nieco tajemnicza nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, co oznacza po prostu... "zupa". Nasza zupa z warzyw została uzupełniona o mięso i zdrowe przyprawy – i tak oto powstała pyszna, niskowęglowodanowa potrawa keto.
Długo gotowany bulion mięsny
- Rosół na mocne kości zdrowe stawy - podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za mocne kości i elastyczne stawy nie jest wapń, ale kolagen. Badania naukowe są zgodne, że dostarczanie kolagenu z pożywieniem oraz suplementacja kolagenem typu II poprawia stan kości i stawów, zapobiega zwyrodnieniom stawów, sztywności i stanom zapalnym. Długo gotowany bulion mięsny dostarcza wszystkich aminokwasów budujących kolagen w najprostszej, a zatem gotowej bezpośrednio do wchłonięcia formie. Oznacza to, że organizm dostaje komplet składników, a przy tym nie jest obarczony trawieniem. Podstawową zaletą stężonego rosołu jest wysoka koncentracja aminokwasów i składników mineralnych przy ich łatwej wchłanialności.
- Rosół na nieszczelne jelito - jednym z podstawowych składników niezbędnych do utrzymania prawidłowej pracy jelit jest aminokwas glutamina obecny w bardzo dużych ilościach w rosole. U osób z nieswoistymi zapaleniami jelit obserwuje się niedobór kilku aminokwasów, w tym glutaminy, a także niedobór kolagenu typu IV.
- Rosół a działanie przeciwzapalne - najważniejszym składnikiem rosołu o działaniu przeciwzapalnym jest aminokwas glicyna. Glicyna ma dobrze udokumentowane działanie przeciwzapalne, immunomodulacyjne oraz cytoprotekcyjne.
- Rosół a przeziębienie - korzystne działanie rosołu przy przeziębieniu może wynikać z hamowania ruchliwości neutrofili i łagodzeniu stanu zapalnego, a zatem redukowaniu objawów związanych z wytwarzaniem dużej ilości śluzu.
- Rosół a skóra bez zmarszczek - skoncentrowany rosół jest bardzo bogaty w peptydy i aminokwasy rozpadu kolagenu. Dla tych właśnie składników wielokrotnie wykazano, że ich suplementacja wpływa pozytywnie na nawilżenie i elastyczność skóry oraz zmniejsza skłonność do zmarszczek.
SELER NACIOWY - seler naciowy jest źródłem m.in. olejków aromatycznych, flawonoidów i glikozydów, które wpływają na pobudzenie pracy serca. Poza tym zawiera dużą ilość witamin C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. W selerze naciowym znajdziemy także cynk, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Ma działanie oczyszczające, wpływa na nawilżenie skóry, zapewniając jej aksamitną gładkość i delikatność. Poza tym sprzyja likwidowaniu obrzęków oraz zapobiega działaniu wolnych rodników.
FASOLKA SZPARAGOWA – zielone ziarna fasolki są bogate w witaminę C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A.
Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: długo gotowany bulion mięsny, przetarte pomidory bez skóry 12%, kiełbasa "DROBIOWA ZE WSI" bezglutenowa NikPol (mięso drobiowe z kurczaka 60%) 11%, seler naciowy, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek, marchew, makaron kukurydziany 1,5%, sól kłodawska, papryka słodka suszona, oregano, tymianek, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu |
Wartość energetyczna |
330 kJ / 79 kcal |
Tłuszcz |
6,2g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,1g |
Węglowodany |
2,9g |
W tym cukry |
0,7g |
Białko |
3g |
Sól |
0,5g |