
Marzysz o pięknej, promiennej skórze, która rozświetli Twój wygląd i doda pewności siebie?
KOLAGEN
KOLAGEN to jedno z najważniejszych białek w ciele, pomaga zachować jędrność, elastyczność i gładkość skóry, a także odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowych stawów, chrząstki, kości, włosów i paznokci.

W 2014 roku naukowcy przeprowadzili metaanalizę 24 badań dotyczących suplementacji kolagenem, która została opublikowana w "Journal of Cosmetic Dermatology". Analiza ta wykazała, że suplementacja kolagenem ma korzystny wpływ na elastyczność skóry, nawilżenie, a także zmniejszenie widoczności zmarszczek.
Dodatkowo, badania wskazują, że kolagen może:
Buliony z kości zawierają kolagen, który po ugotowaniu przechodzi w żelatynę. Kolagen ten może dostarczać składniki budulcowe potrzebne do produkcji kolagenu w naszej skórze.

-
Czy nasze buliony są z produktów bio?
-
Po jakim czasie od otwarcia należy wypić bulion?
-
Czy buliony należy przechowywać w lodówce?
-
Kiedy mogę się spodziewać pierwszych efektów?
-
Czy buliony można pić przy chorobach wątroby?
-
Czy nadają się jako baza do zup czy lepiej je spożywać same?
-
Czy można je pić w przypadku usunięcia woreczka żółciowego?
-
Co w przypadku, gdy cierpię na nietolerancję histaminy?
-
Czy jeśli mam dnę moczanową, to mogę pić bulion?
-
Dla kogo bulion kolagenowy może być problematyczny?
Ile razy dziennie można jeść taki bulion?
Zalecamy, by wypijać co najmniej słoik, czyli około 500 ml na dzień. Jeśli chcesz i czujesz się po bulionach dobrze, wypijaj ich więcej. Im więcej kolagenu i aminokwasów, o których jest mowa powyżej w materiałach, tym większe oddziaływanie regeneracyjne i budulcowe na organizm.
Czy tylko codzienne picie przynosi korzyści?
Tak, badania pokazują, że najistotniejsza jest systematyczność. Jest ona tym ważniejsza, im jesteśmy starsi, ponieważ wtedy procesy degradacyjne przeważają nad regeneracyjnymi.
Zalety naszych bulionów:
1. Oszczędność czasu.
2. Wygoda.
3. Idealne proporcje.
4. Brak zapachów w domu.
5. Zdrowy posiłek pełen kolagenu.
6. Możliwość zabrania bulionu ze sobą.
7. Idealnie odmierzone porcje.
8. Ratunek na wypadek braku własnego bulionu.


1. Potrzebujesz około 1 kg wsadu na 1 litr wody. Jeśli chcesz ugotować kilka litrów bulionu, powiel ilość wsadu o ilość dolanej wody, na przykład 3 kg wsadu na 3 litry wody.
2. Wsadem mogą być: nogi wieprzowe, nóżki kurze, szyje, skrzydełka, szkielety drobiowe, kości szpikowe cięte, skórki. Najwięcej kolagenu mają nogi wieprzowe i skórki.
3. Celem wyciągnięcia z kości największej ilości związków mineralnych, bulion powinien się gotować od około 12 do 24 godzin.
4. Jeśli jednak ma to być bulion kolagenowy, wystarczy gotowanie od 4 do 6 godzin. Korzystanie z szybkowaru może zdecydowanie skrócić ten czas, ciężko jest jednak wtedy ugotować większą ilość bulionu.
5. ̇Żeby lepiej wyciągnąć związki z kości, warto dodać ocet jabłkowy (około 2 łyżki na1 litr wody).Warzywa i przyprawy możesz dodać dowolne do smaku na koniec gotowania. Jeśli ma być to bulion kolagenowy karniwora, nie dodawaj warzyw, a jedynie sól i pieprz do smaku (tak jak lubisz).
6. Po ugotowaniu odcedź wsad przez sito i czysty bulion przelej do kolejnego garnka. Wrzący bulion wlej do czystych (wyparzonych) słoików i zakręć nową zakrętką, a po wystygnięciu i zassaniu wieczek przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz jednak mieć pewność, że nic się nie zepsuje, możesz bulion mrozić w specjalnych pojemnikach przeznaczonych do mrożenia.