Łososiowa z brokułami i cytryną KETO
Menu bez glutenu
Łososiowa z brokułami i cytryną KETO

Czy wiesz, że ryby morskie – czyli między innymi łosoś – są jednym z głównych, naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych OMEGA 3? Nasza zupa rybna, która w składzie ma również m.in. sos ostrygowy, brokuły, cytrynę, to prawdziwa uczta dla podniebienia. A do tego potężna dawka cennych składników odżywczych.

CYTRYNA - zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, lecytynę i kwas foliowy.

BROKUŁ – jest warzywem niskoskrobiowym, co wiąże się z tym, że ma niski indeks glikemiczny oraz mało kalorii. Ponadto dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie zmiata wolne rodniki.

ŁOSOŚ - w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez:

  • zmniejszanie stężenia triacylogliceroli w osoczu krwi,
  • normalizowanie ciśnienia krwi,
  • działanie przeciwzakrzepowe,
  • zmniejszanie stężenia poziomu cholesterolu we krwi, co wpływa na działanie przeciwmiażdżycowe,
  • hamowanie choroby wieńcowej serca i choroby niedokrwiennej serca,
  • działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne przez hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej,
  • zmniejszanie tempa rozwoju cukrzycy typu 2,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • wzmaganie układu immunologicznego,
  • zapobieganie depresji,
  • zmniejszanie ryzyka wystąpienia otyłości przez hamowanie lipogenezy,
  • pozytywny wpływ na skórę oraz wspomaganie leczenia chorób skórnych.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: łosoś filet bez skóry, brokuły, por, czerwona cebula, czosnek, skórka z cytryny, sok z cytryny, mleko kokosowe, sos rybny, sos ostrygowy, pasta miso, koperek natka, sól kłodawska, pieprz czarny, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 275 kJ / 66 kcal
Tłuszcz 5,0g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,9g
Węglowodany 1,4g
W tym cukry 1,0g
Białko 3,5g
Sól 0,7g
%