BIAŁA FASOLA - cechuje się bardzo wysoką zawartością białka, błonnika, a także witamin i związków mineralnych. Fasola jest także dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i PP. Ważnym związkiem występującym w fasoli jest lecytyna, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.
MIGDAŁY - migdały posiadają wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - prozdrowotnych właściwości. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić także na odchudzanie, gdyż zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy.
WIŚNIE - mają dobroczynny wpływa na serce. Są złotym środkiem na bezsenność i choroby układu moczowego. Wiśnie zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, bo aż 400 mg/100 g. Są to substancje, które chronią organizm m.in. przez nowotworami i procesem starzenia, gdyż neutralizują wolne rodniki.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 866 kJ / 183 kcal |
Tłuszcz | 19g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7g |
Węglowodany | 11,4g |
W tym cukry | 3,2g |
Błonnik | 8,2g |
Białko | 4,5g |
Sól | 0,26g |