
KISZONA KAPUSTA - kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
CEBULA - zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
CZOSNEK – odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.
ZIEMNIAKI - to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych. Dieta ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek.
Wartość odżywcza w 100g produktu | % RWS * | |
Wartość energetyczna | 113 kJ / 27 kcal | 1% |
Tłuszcz | 2,0g | 3% |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7g | 3% |
Węglowodany | 2,4g | 1% |
W tym cukry | 0,9g | 1% |
Białko | 0,6g | 1% |
Sól | 0,5g | 8% |