Zupa Kapuśniak wegetariański
KISZONA KAPUSTA - kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
CEBULA - zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
CZOSNEK – odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.
ZIEMNIAKI - to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych. Dieta ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: woda filtrowana, kiszona kapusta BIO, cebula, marchew, pietruszka korzeń, ziemniaki, masło ghee, sól kłodawska, ziele angielskie, liść laurowy kminek, majeranek, papryka słodka wędzona
Wartość odżywcza w 100g produktu |
% RWS * |
Wartość energetyczna |
113 kJ / 27 kcal |
1% |
Tłuszcz |
2,0g |
3% |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,7g |
3% |
Węglowodany |
2,4g |
1% |
W tym cukry |
0,9g |
1% |
Białko |
0,6g |
1% |
Sól |
0,5g |
8% |
* Referencyjne wartośći spożycia (RWS) dla osób dorosłych.