
ZIELONA SOCZEWICA - wzmacnia serce i nerki. Wspomaga wydalanie wody z organizmu. Bogata w białko, zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej.
CUKINIA – cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta-karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
CZOSNEK - odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.
POMIDORY – mają mnóstwo witaminy C. Zawiera też sporo witaminy E oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe).
BROKUŁY - posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
KALAFIOR - ma silne działanie antynowotworowe. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty i pęcherza.
MLEKO KOKOSOWE - bogate w składniki mineralne (mangan, miedź, magnez, selen, żelazo, fosfor) i nasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, lecytynę i kwas foliowy.
Wartość odżywcza w 100g produktu | % RWS * | |
Wartość energetyczna | 149 kJ / 35 kcal | 2% |
Tłuszcz | 1,6g | 2% |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1g | 1% |
Węglowodany | 4,8g | 2% |
W tym cukry | 1,2g | 1% |
Białko | 1,9g | 4% |
Sól | 0,5g | 8% |