Zupa Jarzynowa z soczewicą
ZIELONA SOCZEWICA - wzmacnia serce i nerki. Wspomaga wydalanie wody z organizmu. Bogata w białko, zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej.
CUKINIA – cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta-karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
CZOSNEK - odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.
POMIDORY – mają mnóstwo witaminy C. Zawiera też sporo witaminy E oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe).
BROKUŁY - posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
KALAFIOR - ma silne działanie antynowotworowe. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty i pęcherza.
MLEKO KOKOSOWE - bogate w składniki mineralne (mangan, miedź, magnez, selen, żelazo, fosfor) i nasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, lecytynę i kwas foliowy.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: woda filtrowana, zielona soczewica, marchewka, świeże pomidory bez skóry, kalafior, brokuł, ziemniaki, czosnek, oliwa z oliwek, mleko kokosowe bez dodatków, sól kłodawska, pieprz, tymianek, papryka słodka, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy
Wartość odżywcza w 100g produktu |
% RWS * |
Wartość energetyczna |
149 kJ / 35 kcal |
2% |
Tłuszcz |
1,6g |
2% |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,1g |
1% |
Węglowodany |
4,8g |
2% |
W tym cukry |
1,2g |
1% |
Białko |
1,9g |
4% |
Sól |
0,5g |
8% |
* Referencyjne wartośći spożycia (RWS) dla osób dorosłych.