Ania Stoitsi - właściciel

Słodkie ziemniaki w diecie, czyli dlaczego warto jeść bataty

Słodkie ziemniaki w diecie, czyli dlaczego warto jeść bataty

Dodany przez Ania Stoitsi - właściciel

Bataty potocznie nazywane są słodkimi ziemniakami, ale ich fachowa nazwa to wilec ziemniaczany. Pochodzą z Ameryk Południowej i Środkowej. To niepozorne warzywo zawiera wiele składników odżywczych! Z jego supermocy korzysta nawet NASA, które włączyło bataty do diety astronautów podczas podróży kosmi...

Jedzenie a odporność, czyli witaminy i menu idealne na jesień!

Jedzenie a odporność, czyli witaminy i menu idealne na jesień!

Dodany przez Ania Stoitsi - właściciel 0 Komentarze

Pogoda powoli staje się coraz bardziej kapryśna, a my po wakacyjnym lenistwie wracamy do działania! Stresu jest tyle co zwykle, a może i więcej. Dlatego na co dzień warto zadbać odporność. Nie bez znaczenia przywołujemy tu powiedzenie, że jesteśmy tym, co jemy. Sprawdźcie, co powinno znaleźć się w W...

Hashimoto – co kryje się za niedoczynnością tarczycy?

Hashimoto – co kryje się za niedoczynnością tarczycy?

Dodany przez Ania Stoitsi - właściciel

Hashimoto to choroba, która dotyka co raz więcej z nas. Wiecie, że 5-krotnie częściej chorują kobiety niż mężczyźni? Jakie są jej objawy i jak sobie z nią radzić? Hashimoto, czyli przewlekłe zapalenie tarczycy ma podłoże genetyczne, a co więcej jest chorobą autoimmunologiczną, czyli taką, w której u...

Nadwaga i otyłość - skąd się biorą?

Nadwaga i otyłość - skąd się biorą?

Dodany przez Ania Stoitsi - właściciel

Zgodnie z Teorią Medycyny Chińskiej główną przyczyną nadwagi i otyłości jest osłabienie funkcji śledziony z jednoczesnym tworzeniem wilgoci i nagromadzeniem śluzu.Wiemy, że z powszechnych badań naukowych wynika, iż produkty surowe zawierają więcej witamin. W odniesieniu do niektórych witamin (jak C)...

Botwinkowy zawrót głowy, czyli wiosenna zupa z botwiny

Botwinkowy zawrót głowy, czyli wiosenna zupa z botwiny

Dodany przez Ania Stoitsi - właściciel

Zupa botwinkowa to bomba zdrowotna, na którą z utęsknieniem czekamy całą zimę. Wraz z nadejściem wiosny rośnie nasz apetyt na zdrowe i kolorowe, czyli warzywa. Botwinka, tzn. łodyga wraz z liśćmi młodych buraczków jest doskonałym składnikiem na przepyszną zupę, która dostarcza naszemu organizmowi mn...

Jak zmienić złe nawyki?

Jak zmienić złe nawyki?

Dodany przez Ania Stoitsi - właściciel

Jak zmienić złe nawyki? Nie można wyplenić starego nawyku, można go zastąpić nowym! Oto najważniejsza zasada zmiany niezdrowych nawyków. Nazywana jest nawet "złotą zasadą". Poniżej 6 kroków, które pomogą ci wprowadzić tę zasadę w życie. 1. Zdecyduj aby zlokalizować twoje złe nawyki. Na po...

Sól kłodawska – dlaczego właśnie jej używamy w naszej kuchni

Sól kłodawska – dlaczego właśnie jej używamy w naszej kuchni

Dodany przez Ania Stoitsi - właściciel

Sól kłodawska to niejodowana i wartościowa sól kamienna. Nie jest ługowana, czyli oczyszczana chemicznie, dzięki czemu stanowi bogate źródło mikroelementów oraz korzystnie wpływa na gospodarkę elektrolitową organizmu. Sól kłodawska jest bardzo łatwo przyswajana przez nasze organizmy. W gospoda...

Pasteryzacja vs Sterylizacja

Pasteryzacja vs sterylizacja

Dodany przez Ania Stoitsi - właściciel 0 Komentarze

Początki pasteryzacji – trochę historii Nazwa „pasteryzacja” nawiązuje do odkrywcy metody, czyli Ludwika Pasteura ojca mikrobiologii. Jeszcze w XIX wieku francuskie ministerstwo marynarki wojennej borykało się z problemem przechowywania wina na statkach. W trakcie dłuższych wypraw wino k...