Grzybowa z makaronem konjac KETO
Zastanawiasz się, czy grzyby są zdrowe? Odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak! Są źródłem białka oraz witamin (szczególnie A, B1 i B2). Ciekawą kulinarną kombinacją jest zupa z grzybów oraz makaron Shirataki (nazywany również konjac), który powstaje z rośliny Konnyaku i nie zawiera cukru. Taki keto posiłek jest niskowęglowodanowy, niskokaloryczny i wysokobłonnikowy, dzięki czemu ma działanie odchudzające. To zdecydowanie świetny element diety w drodze do wymarzonej sylwetki.
Długo gotowany bulion mięsny
- Rosół na mocne kości zdrowe stawy - podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za mocne kości i elastyczne stawy nie jest wapń, ale kolagen. Badania naukowe są zgodne, że dostarczanie kolagenu z pożywieniem oraz suplementacja kolagenem typu II poprawia stan kości i stawów, zapobiega zwyrodnieniom stawów, sztywności i stanom zapalnym. Długo gotowany bulion mięsny dostarcza wszystkich aminokwasów budujących kolagen w najprostszej, a zatem gotowej bezpośrednio do wchłonięcia formie. Oznacza to, że organizm dostaje komplet składników, a przy tym nie jest obarczony trawieniem. Podstawową zaletą stężonego rosołu jest wysoka koncentracja aminokwasów i składników mineralnych przy ich łatwej wchłanialności.
- Rosół na nieszczelne jelito - jednym z podstawowych składników niezbędnych do utrzymania prawidłowej pracy jelit jest aminokwas glutamina obecny w bardzo dużych ilościach w rosole. U osób z nieswoistymi zapaleniami jelit obserwuje się niedobór kilku aminokwasów, w tym glutaminy, a także niedobór kolagenu typu IV.
- Rosół a działanie przeciwzapalne - najważniejszym składnikiem rosołu o działaniu przeciwzapalnym jest aminokwas glicyna. Glicyna ma dobrze udokumentowane działanie przeciwzapalne, immunomodulacyjne oraz cytoprotekcyjne.
- Rosół a przeziębienie - korzystne działanie rosołu przy przeziębieniu może wynikać z hamowania ruchliwości neutrofili i łagodzeniu stanu zapalnego, a zatem redukowaniu objawów związanych z wytwarzaniem dużej ilości śluzu.
- Rosół a skóra bez zmarszczek - skoncentrowany rosół jest bardzo bogaty w peptydy i aminokwasy rozpadu kolagenu. Dla tych właśnie składników wielokrotnie wykazano, że ich suplementacja wpływa pozytywnie na nawilżenie i elastyczność skóry oraz zmniejsza skłonność do zmarszczek.
GRZYBY LEŚNE - zawierają witaminę A w postaci karotenu (najwięcej mają jej kurki - dlatego są pomarańczowe), a także znaczne ilości witamin B1 i B2. Pozostałe witaminy, w tym C, występują w śladowych ilościach. Grzyby są także źródłem białka (pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym).
MAKARON SHIRATAKI – wytwarzany jest z mąki z bulwy rośliny o nazwie Konnyaku. Shirataki nie zawiera cukru i tłuszczu, ale ma dużo błonnika dlatego jest cenionym składnikiem diet cukrzycowych i odchudzających.
* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: długo gotowany bulion mięsny, grzyby leśne 20%, makaron konjac 6%, mleko kokosowe, masło ghee, czosnek, sól kłodawska, majeranek, cząber, pieprz czarny, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu |
Wartość energetyczna |
239 kJ / 59 kcal |
Tłuszcz |
4,7g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,8g |
Węglowodany |
2,1g |
W tym cukry |
0,5g |
Białko |
1,8g |
Sól |
0,3g |