Grzybowa z makaronem konjac KETO
Menu bez glutenu
Grzybowa z makaronem konjac KETO

Zastanawiasz się, czy grzyby są zdrowe? Odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak! Są źródłem białka oraz witamin (szczególnie A, B1 i B2). Ciekawą kulinarną kombinacją jest zupa z grzybów oraz makaron Shirataki (nazywany również konjac), który powstaje z rośliny Konnyaku i nie zawiera cukru. Taki keto posiłek jest niskowęglowodanowy, niskokaloryczny i wysokobłonnikowy, dzięki czemu ma działanie odchudzające. To zdecydowanie świetny element diety w drodze do wymarzonej sylwetki.

Długo gotowany bulion mięsny

  • Rosół na mocne kości zdrowe stawy - podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za mocne kości i elastyczne stawy nie jest wapń, ale kolagen. Badania naukowe są zgodne, że dostarczanie kolagenu z pożywieniem oraz suplementacja kolagenem typu II poprawia stan kości i stawów, zapobiega zwyrodnieniom stawów, sztywności i stanom zapalnym. Długo gotowany bulion mięsny dostarcza wszystkich aminokwasów budujących kolagen w najprostszej, a zatem gotowej bezpośrednio do wchłonięcia formie. Oznacza to, że organizm dostaje komplet składników, a przy tym nie jest obarczony trawieniem. Podstawową zaletą stężonego rosołu jest wysoka koncentracja aminokwasów i składników mineralnych przy ich łatwej wchłanialności.
  • Rosół na nieszczelne jelito - jednym z podstawowych składników niezbędnych do utrzymania prawidłowej pracy jelit jest aminokwas glutamina obecny w bardzo dużych ilościach w rosole. U osób z nieswoistymi zapaleniami jelit obserwuje się niedobór kilku aminokwasów, w tym glutaminy, a także niedobór kolagenu typu IV.
  • Rosół a działanie przeciwzapalne - najważniejszym składnikiem rosołu o działaniu przeciwzapalnym jest aminokwas glicyna. Glicyna ma dobrze udokumentowane działanie przeciwzapalne, immunomodulacyjne oraz cytoprotekcyjne.
  • Rosół a przeziębienie - korzystne działanie rosołu przy przeziębieniu może wynikać z hamowania ruchliwości neutrofili i łagodzeniu stanu zapalnego, a zatem redukowaniu objawów związanych z wytwarzaniem dużej ilości śluzu.
  • Rosół a skóra bez zmarszczek - skoncentrowany rosół jest bardzo bogaty w peptydy i aminokwasy rozpadu kolagenu. Dla tych właśnie składników wielokrotnie wykazano, że ich suplementacja wpływa pozytywnie na nawilżenie i elastyczność skóry oraz zmniejsza skłonność do zmarszczek.

GRZYBY LEŚNE - zawierają witaminę A w postaci karotenu (najwięcej mają jej kurki - dlatego są pomarańczowe), a także znaczne ilości witamin B1 i B2. Pozostałe witaminy, w tym C, występują w śladowych ilościach. Grzyby są także źródłem białka (pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym).

MAKARON SHIRATAKI – wytwarzany jest z mąki z bulwy rośliny o nazwie Konnyaku. Shirataki nie zawiera cukru i tłuszczu, ale ma dużo błonnika dlatego jest cenionym składnikiem diet cukrzycowych i odchudzających.

* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: długo gotowany bulion mięsny, grzyby leśne 20%, makaron konjac 6%, mleko kokosowe, masło ghee, czosnek, sól kłodawska, majeranek, cząber, pieprz czarny, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 239 kJ / 59 kcal
Tłuszcz 4,7g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8g
Węglowodany 2,1g
W tym cukry 0,5g
Białko 1,8g
Sól 0,3g
%