Flaczki z boczniaków
Menu bez glutenu
Zupa Flaczki z boczniaków

Co powiesz na flaki w nieco innej odsłonie? Jako ich główny składnik proponujemy boczniaki. Te pyszne grzyby zawierają m.in. błonnik, witaminy i sole mineralne. Dodatkowo, mają niski indeks glikemiczny, dlatego powinna je zawierać dieta dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Spróbuj tego smakołyku – wege zupa flaki z boczniaków to samo zdrowie!

BOCZNIAKI - to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z przedwczesnym starzeniem się.

MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.

CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.

CZOSNEK – odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.

* Źródło: informacje zaczerpnięte ze strony poradnikzdrowie.pl
Skład: woda filtrowana, boczniaki, marchewka, korzeń pietruszki, cebula, czosnek, masło ghee bez laktozy, sól kłodawska, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka wędzona, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 105 kJ / 25 kcal
Tłuszcz 1,2g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4g
Węglowodany 2,3g
W tym cukry 0,7g
Białko 1g
Sól 0,5g