
Co powiesz na flaki w nieco innej odsłonie? Jako ich główny składnik proponujemy boczniaki. Te pyszne grzyby zawierają m.in. błonnik, witaminy i sole mineralne. Dodatkowo, mają niski indeks glikemiczny, dlatego powinna je zawierać dieta dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Spróbuj tego smakołyku – wege zupa flaki z boczniaków to samo zdrowie!
BOCZNIAKI - to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z przedwczesnym starzeniem się.
MARCHEW - bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
KORZEŃ PIETRUSZKI - w korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
CEBULA – zwiększa odporność organizmu, jest silnie bakteriobójcza.
CZOSNEK – odprowadza śluz, niszczy pasożyty, zwiększa odporność. Jest naturalnym antybiotykiem.
Bez konserwantów i dodatków smakowych. Do przygotowania użyto wody filtrowanej.
Barwa, smak i konsystencja zupy może się różnić w zależności od pory roku.
Zupa o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 105 kJ / 25 kcal |
Tłuszcz | 1,2g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4g |
Węglowodany | 2,3g |
W tym cukry | 0,7g |
Białko | 1g |
Sól | 0,5g |