Superfoods w kuchni, czyli siemię lniane dla dzieci i dorosłych
Z tego artykułu dowiesz się:
Superfoods to szereg naturalnych, nieprzetworzonych produktów, które warto mieć w swojej kuchni. Jednym z nich jest siemię lniane. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się niewielkie nasiona lnu zwyczajnego, które zawierają ogrom cennych właściwości. Na jakie dolegliwości pomaga siemię lniane? Pędzimy z odpowiedzią.
Siemię lniane – właściwości, skład i odmiany
Siemię lniane mieści w sobie bogactwo makro- i mikroelementów oraz witamin. Są to między innymi: fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, selen, cynk, miedź, mangan, a także witaminy A, C, D, E, K i te z grupy B. W jego składzie znajdziemy również dużo błonnika (to powód, dla którego poleca się siemię lniane na zaparcia) oraz kwasów tłuszczowych OMEGA 3. Nasz organizm nie wytwarza sam OMEGI 3, dlatego należy ją dostarczyć ciału z zewnątrz.
Siemię lniane to jedno z najlepszych źródeł roślinnych tych kwasów. Kolejne składniki siemienia to lignany (działają antynowotworowo i korzystnie wpływają na układ krążenia) oraz aminokwasy (m.in. lizyna, która wspomaga organizm w wytwarzaniu przeciwciał i budowie nowych komórek).
Istnieją dwie podstawowe odmiany lnu: złoty oraz brązowy. To, co odróżnia te dwa rodzaje to przede wszystkim zawartość tłuszczu oraz kalorii. Len brązowy ma więcej tych wartości. Z kolei złoty len zawiera więcej błonnika oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych. I tu może pojawić się pytanie: siemię lniane – złote czy brązowe? Odpowiedź brzmi: oba pozytywnie wpływają na organizm. Warto dodać, że len (i jego właściwości lecznicze) są znane od dawna – to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Pochodzi najprawdopodobniej z okolic Bliskiego Wschodu.
Siemię lniane – na co pomaga?
Siemię lniane znajduje zastosowanie w różnego rodzaju dolegliwościach. Wspomniany błonnik w składzie jest pomocny w procesie oczyszczania organizmu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Jeśli szukasz specyfiku, który świetnie wpłynie na Twój układ trawienny, wybierz siemię lniane na jelita, refluks i wrzody żołądka.
Wartości odżywcze ukryte w siemieniu chronią nas również przed nowotworami, cukrzycą, osteoporozą i chorobami układu krążenia, zmniejszają cholesterol, usprawniają pracę nerek i …poprawiają samopoczucie. Złapała Cię infekcja górnych dróg oddechowych i chciałabyś/chciałbyś spróbować naturalnego sposobu na zażegnanie choroby? Świetnie sprawdzi się na przykład siemię lniane na kaszel (dodatkowo nawilży śluzówkę/gardło i wspomoże gojenie się podrażnień).
Nasiona lnu może również stosować na trądzik i stany zapalne skóry.
Siemię lniane – przeciwwskazania
Nasiona lnu mają ogrom prozdrowotnych zastosowań, jednak w niektórych przypadkach należy ich unikać. Siemię lniane powinni wyeliminować osoby, które:
- przyjmują leki przeciwzakrzepowe;
- mają alergię na len;
- odczuwają ból brzucha lub nudności po spożyciu produktu;
- borykają się z silnymi zaparciami, niedrożnością jelit czy chorobami zapalnymi.
Szczególną uważność powinny zachować kobiety w ciąży (oraz karmiące). Nasiona lnu są czasem polecane ciężarnym jako sposób na usprawnienie porodu. Siemię lniane przed porodem może być niebezpieczne. Zatem jak bezpiecznie stosować siemię lniane? Najlepiej konsultując jego spożywanie z lekarzem.
Warto również mieć na uwadze to, że w siemieniu znajdują się związki cyjanogenne, z których może uwolnić się trujący dla człowieka cyjanowodór. Zagrożenia z nim związane mogą pojawić się w przypadku rozgniecenia pestki lub nasion lnu.
Niezwykle istotne jest zatem, aby:
- nie przesadzać z ilością konsumowanego siemienia,
- po zmieleniu (najlepiej mielić samemu) zalać ziarna gorącą wodę, wrzątkiem lub zimną wodą.
Tym sposobem możemy ze spokojem korzystać z właściwości siemienia.
Siemię lnianie – gdzie kupić?
Nasiona lnu możesz zakupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich czy nawet aptekach. Zwróć uwagę, aby siemię było najwyższej jakości.
Mielone siemię lniane bardzo szybko się utlenia – stąd najbezpieczniej, jak już wspomnieliśmy wcześniej, kupić całe ziarna lnu i zmielić je samej/samemu (w młynku lub moździerzu).
Siemię lniane – przepis na napar, maseczkę i kleik
Chciałabyś/chciałbyś i zastanawiasz się, jak pić siemię lniane?
Przedstawiamy zatem, jak zaparzyć siemię lniane:
1. Przygotuj zmielone siemię lniane.
2. Zalej dwie łyżeczki mielonego siemienia lnianego wrzącą wodą.
3. Przykryj kubek/szklankę i odczekaj ok. 30 minut. Po tym czasie wymieszaj zawartość i ciesz się właściwościami zdrowego naparu.
Pewnie zastanawiasz się, jak często pić siemię lniane. Zalecamy, aby nie przekraczać 2 szklanek dziennie. Są osoby, które wykorzystują siemię lniane na odchudzanie. Jednak warto pamiętać, że należy zachować umiar - głównie z powodu dużej ilości błonnika w nasionach.
Wolisz siemię w postaci kleika?
1. Zalej nasiona gorącą wodą.
2. Przykryj kubek/szklankę.
3. Odczekaj całą noc. Rano zawartość szklanki będzie miała formę żelu/kleika.
Taką miksturę możesz nie tylko wypić, ale również zastosować jako środek kosmetyczny. Nałóż ten naturalny specyfik w formie kleiku na skórę lub paznokcie (w tym przypadku zalecamy nałożyć dodatkowo na ręce również bawełniane rękawiczki) na około 20 minut kilka razy w tygodniu i obserwuj wspaniałe efekty.
Wejdź na nasz kanał YouTube i posłuchaj o tym, jak poczuć się lepiej dzięki zdrowym nawykom żywieniowym:
Siemię lniane w kuchni
Siemię lniane możesz wykorzystać również jako element pełnowartościowego, sycącego koktajlu czy dodatek do wypieków. Otrzymywany z nasion lnu olej może być również świetnym dodatkiem do sałatek.
Siemię lniane to także jeden ze składników zdrowych chlebów gryczanych od Zdrowej Zupy. Nasiona lnu nie zawierają glutenu, więc takie pieczywo to dobre rozwiązanie dla osób unikających tego składnika w diecie. Istotnym faktem jest również to, że indeks glikemiczny siemienia jest bardzo niski – dlatego mogą go spożywać diabetycy.
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!