Produkty bogate w białko - w czym jest najwięcej białka?
Z tego artykułu dowiesz się:
Otrzymaj JADŁOSPIS na 14 dni BEZPŁATNIE
Podaj adres email, by odebrać jadłospis do druku i zapisać się do newslettera
Zalecane spożycie białka na 1 dzień - jak je łatwo obliczyć?
Niedobór białka niesie za sobą wiele negatywnych konsekwencji np. zmniejszenie tkanki mięśniowej, niedokrwistość, spadek odporności czy suchość skóry i łamliwość paznokci. Żeby nie dopuścić do niedoboru, warto znać swoje dzienne zapotrzebowanie na białko. Należy wziąć pod uwagę:
- płeć,
- wiek,
- masę ciała,
- stan fizjologiczny.
Norma na białko wyrażona w gramach wynosi 0,90 g/kg masy ciała w przypadku kobiety zdrowej, w średnim wieku, o niezbyt aktywnym trybie życia. Jeśli waży 56 kilogramów, należy zastosować wzór 0,90 g/kg masy ciała x 56 kg, co daje nam zapotrzebowanie na 50,4 g białka na dzień.
Na co uważać, wybierając produkty białkowe
Kiedy wybierasz produkty białkowe, myślisz o swoim zdrowiu i dobrostanie. Może się jednak zdarzyć, że dany produkt to doskonałe źródło białka, ale trzeba uważać na:
Kaloryczność
Warto tutaj zwrócić szczególną uwagę na nabiał. Żółte sery i ser mozzarella mają wysoką ilość białka, ale także dużo kalorii. Jeden plasterek żółtego sera 15 g może mieć około 60 kcal i około 4 g białka. Warto sprawdzać zarówno zawartość białka, jak i kalorii na opakowaniu produktu. Bardzo dobrym źródłem białka są także produkty zbożowe, takie jak makaron pełnoziarnisty, którego kaloryczność również jest wysoka.
Zawartość tłuszczów
Produkty bogate w białko to orzechy arachidowe, migdały, orzechy nerkowca, wołowina, wieprzowina i sery. Spożywając je, należy jednak kontrolować ilość przyjmowanych tłuszczów. To samo dotyczy tłustych ryb np. łososia, pstrąga łososiowego albo makreli.
Zawartość soli
Jeśli lubisz przetworzone ryby np. wędzonego łososia lub tuńczyka w sosie własnym, pamiętaj, że mają dużą ilość soli. Ich wysokobiałkowość jest zaletą, natomiast większa zawartość soli może zwiększać ryzyko nadciśnienia.
ZUPY Z ZAWARTOŚCIĄ BIAŁKA - SPRAWDŹ

Co zawiera białko pochodzenia zwierzęcego?
Białko pochodzenia zwierzęcego ma największą wartość biologiczną. Stosuje się tutaj określenia: białka o wysokiej wartości biologicznej albo białka pełnowartościowe. Dostarczają one Twojemu organizmowi odpowiednie ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów. To z kolei przekłada się na prawidłową budowę białek ustrojowych. Do produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego zaliczamy jaja, produkty mleczne, ryby i mięso. Ale z czego składa się tego typu białko pełnowartościowe?
Aminokwasy egzogenne
Białka to związki, które składają się z aminokwasów, zbudowanych głównie z atomów węgla, wodoru, tlenu i azotu. Niektóre aminokwasy mogą także zawierać miedź, żelazo, jod, wapń, magnez lub fosfor. Warto wiedzieć, że w naszych organizmach występuje 18 aminokwasów, a aż 9 z nich musimy dostarczać w pożywieniu. Dzieje się tak, ponieważ organizm sam nie potrafi ich syntezować. Produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają nam więc nie tylko białko, ale też aminokwasy egzogenne w nim zawarte.
Aminokwasy endogenne
Aminokwasy endogenne znajdziemy w rybach, owocach morza, kurczaku, wołowinie i jajach. W związku z tym widzimy, że białka zwierzęce mają w sobie także aminokwasy niezbędne do pokrycia zapotrzebowania organizmu na azot.
Roślinne produkty zawierające białko
Doskonałym źródłem białka mogą być także produkty roślinne. Z reguły ich skład aminokwasowy będzie gorszy w porównaniu do białek pochodzenia zwierzęcego. Jednak za wyjątek możemy tutaj uznać rośliny strączkowe, które mają zbliżony skład do produktów zwierzęcych.
Poniżej dowiesz się więcej o cennych właściwościach roślinnych produktów zawierających białko.
- Białko soi - ma bardzo dobry skład aminokwasowy. Warto stosować w codziennej diecie produkty sojowe np. kotlety sojowe, tofu, tempeh, czy soję czarną.
- Zaraz po soi plasuje się ciecierzyca, która także ma wysoką wartość odżywczą białka (19 g na 100 g produktu).
- Produkty bogate w białko to także te z kategorii zbożowych np. pieczywo gryczane i otręby owsiane.
- Cenne białko roślinne znajdziemy wśród warzyw - możemy wyróżnić czerwoną paprykę, brokuły i ziemniaki.
- Owoce o dobrej zawartości białka to morele, jabłka, truskawki i pomarańcze.
Łączenie białek zwierzęcych i roślinnych
Łączenie białek w każdym posiłku zwiększa ich wartość biologiczną. Dlatego staraj się łączyć oba typy produktów - pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Dla przykładu połącz ziemniaki z jajkiem, chleb z serem albo mięso z papryką. Dzięki temu spożyte białko będzie w pełni wykorzystane przez Twój organizm.
Co ma dużo białka i mało kalorii?
Chcesz poznać produkty bogate w białko, które mają mało kalorii? Oto ich lista:
- mięso drobiowe np. kurczak i indyk,
- jagnięcina i cielęcina,
- chuda wieprzowina (schab),
- owoce morza - krewetki, homary, ostrygi, przegrzebki czy kraby,
- jogurty i chudy twaróg,
- fasola, groszek, soczewica i ciecierzyca,
- brokuły, jarmuż, szpinak, kiełki, brukselka, szparagi.
Zwracaj zawsze uwagę na jakość produktów, wybieraj mięso bez GMO i antybiotyków, warzywa z zaufanych źródeł i certyfikowane strączki.

Owoce morza jako źródło białka
Cennym składnikiem diety są owoce morza. Przy ich okazji szczególnie dużo możemy mówić o niskiej kaloryczności i korzystnym wpływie na zdrowie. Oczywiście musimy zadbać o dobre pochodzenie produktu. Sporo białka znajdziemy w:
- kawiorze - 25g,
- kalmarach - 15,4 g,
- krewetkach - 23,3 g,
- rakach gotowanych - 10,7 g,
- krabach - gotowanych - 22,9 g,
- ostrygach - 9,3 g,
- Podane wartości dotyczą 100 g produktu.
SPRAWDŹ PROZDROTOWNE KURACJE
Wysokobiałkowa dieta dla zabieganych
Brakuje Ci czasu na przygotowywanie wysokobiałkowych posiłków, ale nie chcesz kupować gotowych dań, które są pełne sztucznych dodatków i nasyconych tłuszczów? W naszej ofercie znalazły się produkty, które idealnie wpiszą się w potrzeby osób poszukujących odżywczego posiłku pełnego naturalnego białka.
- Wysokobiałkowa jarzynowa z pulpecikami – tradycyjna zupa w nowej odsłonie, wzbogacona o pyszne pulpeciki, które dodają smaku i wartości odżywczych. To doskonały wybór na sycący posiłek w ciągu dnia.
- Wysokobiałkowa azjatycka z kurczakiem – zanurz się w bogactwie azjatyckich aromatów z delikatnym kurczakiem i unikalnymi przyprawami, które każdemu posiłkowi dodadzą egzotycznej nuty.
- Wysokobiałkowa pomidorowa z orzechami i kurczakiem – pomidorowa nigdy nie była tak pyszna! Połączenie delikatnego kurczaka i chrupiących orzechów tworzy niepowtarzalne doznanie smakowe.
- Wysokobiałkowy kapuśniak z szarpaną łopatką – klasyka w wysokobiałkowym wydaniu – nasz kapuśniak z dodatkiem soczystej szarpanej łopatki to prawdziwa uczta dla zmysłów i ciała.
Zupy High Protein są idealne dla osób aktywnych, dbających o dietę lub po prostu poszukujących zdrowych, białkowych posiłków na co dzień. Przygotowane z najwyższej jakości składników, każda z tych zup zapewnia wartościowy, pełnowartościowy posiłek pełen smaku bez glutenu, laktozy i sztucznych dodatków.
FAQ - najczęściej zadawane pytania o produkty bogate w białko
Jakie produkty są bogate w białko?
Istnieje wiele produktów bogatych w białko. Jedzenie zawierające białko to m.in.:
- Mięso (np. kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina)
- Ryby i owoce morza (np. łosoś, tuńczyk, krewetki, małże)
- Jaja
- Nabiał (np. ser, jogurt, mleko)
- Orzechy i nasiona (np. migdały, orzechy nerkowca, nasiona dyni)
- Kiełki roślin strączkowych (np. fasola, soczewica, ciecierzyca)
- Niektóre warzywa (np. szpinak, brokuły, brukselka)
- Produkty sojowe (np. tofu, tempeh).
Czym jest białko?
Białka są jednym z podstawowych budulców organizmów żywych. Są to duże, złożone cząsteczki organiczne składające się z łańcuchów aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka odgrywają wiele ważnych funkcji w organizmie, w tym:
- Budowa tkanek i narządów (np. mięśnie, skóra, kości, włosy, paznokcie)
- Transportowanie substancji w organizmie (np. hemoglobina transportująca tlen w krwi)
- Regulacja funkcji organizmu (np. enzymy katalizujące reakcje chemiczne, hormony regulujące procesy metaboliczne)
- Ochrona przed chorobami (np. przeciwciała chroniące przed infekcjami).
Białka są również źródłem energii dla organizmu, ale ich rola w diecie przede wszystkim polega na dostarczeniu organizmowi niezbędnych aminokwasów, których organizm nie potrafi sam syntetyzować i musi je uzyskiwać z pożywienia.
Czym podbić w diecie białko?
Produkty bogate w białko to przede wszystkim mięso, ryby, jaja, sery i odżywka białkowa. Dla wegetarian i wegan sprawa jest nieco utrudniona, ale produkty bogate w białko pochodzenia roślinnego to soja, produkty sojowe (np. tofu), soczewica i ciecierzyca oraz orzechy.






