Probiotyk przy antybiotyku? Nie tylko! Zdrowe bakterie wspomogą organizm na co dzień!

Z tego artykułu dowiesz się:
Wielu z nas sięga po probiotyk dopiero przy antybiotykoterapii. Jednak ma on więcej zastosowań - zdrowe bakterie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Już sama nazwa specyfiku na to wskazuje – pro bios z greckiego oznacza: dla życia.
Przeczytaj także: Jaki kolagen wybrać - który najskuteczniejszy dla Ciebie?
Synbiotyk, probiotyk a prebiotyk – czym się różnią?
O ile synbiotyk brzmi nieco inaczej, o tyle nazwy probiotyk i prebiotyk odróżnia tylko jedna litera. Stąd łatwo o błąd, a – co ważne – nie są one tym samym.
Probiotyk zawiera żywe mikroorganizmy (głównie bakterie kwasu mlekowego), które mają korzystny wpływ na organizm żywiciela i jego zdrowie. Najpopularniejsze szczepy to m.in.:
- Lactobacillus,
- Bifidobacterium,
- Lactococcus lactis,
- Saccharomyces boulardii.
W prebiotyku natomiast znajdują się tzw. niestrawne składniki żywności. Wpływają one pozytywnie na skład mikroflory jelitowej przewodu pokarmowego i jej aktywność. Synbiotyk łączy w sobie probiotyk i prebiotyk, dostarczając ciału oba elementy.
Naturalny probiotyk – gdzie występuje
Skoro znamy już odpowiedź na pytanie: co to jest probiotyk?, czas na wskazanie, gdzie się znajduje. Bakterie probiotyczne występują nie tylko w formie suplementów, ale również w pożywieniu – ich najlepszym źródłem jest fermentowane jedzenie. Fermentacja to jedna z metod konserwacji żywności, znana od setek lat. W jej wyniku powstaje kwas mlekowy , który działa dobroczynnie na układ pokarmowy. Zatem jakimi produktami powinnaś/powinieneś się zainteresować, chcąc umieścić naturalny, dobry probiotyk w planie posiłków? Wprowadź do jadłospisu wybrane artykuły: jogurt (zalecamy bez laktozy, najlepiej kozi lub owczy), kombucha, kapusta kiszona, tempeh, kim chi lub kiszone ogórki.
Sprawdź także: Zakwas z buraków - właściwości i zastosowanie
Przeciwskazania dla kiszonek:
Histamina to mediator stanów zapalnych i alergicznych, które odpowiedzialne są za rozszczelnienie jelita, biegunki, bóle brzucha ale także objawy ogólnoustrojowe jak: kołatanie serca i arytmię, plamy na dekolcie czy zaczerwienienie twarzy, katar, łzawienie i pieczenie oczu, a nawet skoki ciśnienia i silne bóle migrenowe. Bywa, że osoby trafiają na SOR do diagnostyki kardiologicznej - szczególnie po wypiciu wina w połączeniu z serami, owocami morza czy kiełbasami.
Kiszonki i inne produkty bogate w histaminę są rozkładane przez specjalny enzym DAO, który wytwarzany jest między innymi przez nasze jelita. Jeżeli osoba ma przewlekłe stany zapalne w jelicie i/lub przerost bakterii w jelicie cienkim (tzw. SIBO) czy dysbiozę w jelicie grubym (np. po antybiotykoterapii) to możliwe, że wystąpią wzdęcia oraz w/w objawy alergiczne.
W tych wypadkach lepiej można poczuć się po niektórych antybiotykach, bo zmniejsza się udział bakterii gnilnych w organizmie. Te osoby również źle tolerują kiszonki czy probiotyki bogatoszczepowe czy bogate np. w inulinę, GOS, FOS. Nie zaleca się również nadmiernych ilości surowych warzyw, błonnika i herbat.
Jeśli interesują Cię gotowe dania probiotyczne, wypróbuj produkty od Zdrowej Zupy. Więcej dowiesz się tutaj: Nasze smaki.
Ważne! Nierzadko dostarczenie probiotyku z pożywienia nie wystarcza i warto włączyć jego suplementację. Na rynku znajduje się sporo wysokiej jakości preparatów.
Probiotyk – efekty stosowania
Korzyści płynących ze stosowania probiotyków jest naprawdę sporo. Istnieje przekonanie, że zdrowie zaczyna się od jelit. Ponadto jelita są uznawane za nasz drugi mózg! To niezwykle ważne, aby dbać o ten narząd – i tu z pomocą przychodzą właśnie probiotyki.
Zdrowe bakterie probiotyczne wspomagają proces trawienia oraz pomagają zadbać o mikroflorę jelitową. To właśnie dlatego są zalecane podczas stosowania antybiotyku, który zwalcza wszystkie bakterie – zarówno te chorobotwórcze, jak i potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo, probiotyki pozytywnie wpływają na odporność, działają łagodząco na objawy nietolerancji pokarmowych, mają swój udział w efektywniejszym wchłanianiu witamin oraz minerałów, a także mogą obniżyć poziom cholesterolu. Czy dobrym rozwiązaniem będzie probiotyk na odchudzanie? Badania wskazują, że pewne właściwości bakterii probiotycznych są korzystne w kontekście dbania o sylwetkę. Dzięki regularnemu przyjmowaniu probiotyków m.in. poprawia się perystaltyka jelit i mamy większe uczucie sytości, a co za tym idzie – mniejsze łaknienie. Czynniki te z pewnością wesprą nasze starania o pożegnanie zbędnych kilogramów. Co ciekawe, jeden z eksperymentów naukowych dowiódł, że inny rodzaj bakterii znajduje się w jelicie osoby z nadwagą i osoby szczupłej.
Probiotyk – stosowanie
Dlaczego to ważne, aby dostarczanie ciału probiotyków stało się nieodłącznym elementem naszej codzienności? Odpowiedź jest prosta i można ją zawrzeć w takiej oto metaforze: zdrowe bakterie probiotyczne to strażnik porządku w naszym przewodzie pokarmowym, który chroni nasze jelita przed chorobotwórczymi wirusami, grzybami oraz bakteriami. Najczęściej sięgamy po probiotyk podczas antybiotykoterapii, w związku z czym pojawiają się następujące wątpliwości:
- kiedy brać probiotyk (rano czy wieczorem)?
- probiotyk przed czy po antybiotyku?
- probiotyk ile razy dziennie?
- jak zażywać probiotyk (przed czy po jedzeniu)?
- jaki probiotyk przy antybiotyku dla dorosłych?
- jaki probiotyk dla dzieci?
- kiedy podawać probiotyk?
- jak długo brać probiotyk po antybiotyku?
Probiotyczny suplement diety najlepiej brać nawet dwa tygodniu po zaprzestaniu brania antybiotyku. Należy zawsze przeczytać ulotkę i zastosować się do zaleceń.
Wiele osób zastanawia się też, jaki będzie najlepszy probiotyk dla niemowląt. Jeśliby ułożyć ranking, to na pierwszym miejscu bezapelacyjnie mieści się mleko matki.
Jeśli chcesz natomiast wdrożyć probiotyk jako suplement diety, to wystarczy np. jedna kapsułka wieczorem. Ważne – polecamy probiotyk bez laktozy.
Probiotyk jako element płynnej kuracji oczyszczającej
Kuracja oczyszczająca zupami czerpie założenia z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, a także kuchni Pięciu Przemian. Jeśli chciałabyś/chciałbyś zadbać o swój układ trawienny, a szczególnie o jelita, to świetnym rozwiązaniem będzie wprowadzenie diety zupowej wraz z probiotykiem. Efekty sposobu odżywiania opartego na ciepłych, płynnych posiłkach bez czynników zapalnych są spektakularne:
- szybkie efekty w postaci utraty zbędnych kilogramów,
- lepsze wyniki badań,
- więcej energii na co dzień,
- gładsza skóra,
- obniżony poziom cukru we krwi,
- wyregulowany metabolizm,
- efektywniejsza praca narządów,
- poprawa trawienia,
- i wiele, wiele więcej.

Wspomniane czynniki zapalne to nic innego jak gluten, laktoza i cukier. Medycyna Chińska jasno opisuje, że substancje te powodują różne stany zapalne w organizmie, od których zaczynają się wszystkie choroby. Kuracja jest odpowiednia również dla osób z różnego rodzaju schorzeniami jak insulinooporność czy choroby tarczycy. Pozytywne opinie osób, które skorzystały z kuracji mówią same za siebie – oto przykład Pani Beaty:
"(...) Naprawdę warto wytrwać w tej kuracji, bo efekt jest dla mnie szokujący.Od lat zmagam się z insulinoopornością i żadna z wcześniejszych diet nie doprowadziła do utraty wagi, na czym bardzo mi zależało (..)".
Dodatkowe korzyści związane z wdrożeniem probiotyku będą szybko widoczne – poprawi się mikroflora jelita, a zatem również procesy metaboliczne.
O zasadach kuracji mówimy na kanale YouTube – obejrzyj film: