Pomysł na zdrowy obiad – wegańskie sosy

Z tego artykułu dowiesz się:
Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Pełnowartościowe posiłki powinny stać się stałym elementem codziennego menu. Dzięki nim Twój organizm nabierze energii i witalności. Dziś chcielibyśmy podzielić się pomysłem na obiad pełen wartości odżywczych, którego bazą jest pyszny sos wegański.
WEGAŃSKI SOS BOLOGNESE
Ten smaczny sos to prawdziwy przysmak z włoskich stron. Pochodzi z Bolonii – miasta znajdującego się w północnej części Włoch. Pierwotna receptura została zgłoszona w Izbie Handlowej Bolonii w 1982 roku. My dziś chcielibyśmy zaproponować Wam wegański sos boloński, w którego składzie znajdą się składniki pełne właściwości prozdrowotnych.
Wegański bolognese - skład
Oto zdrowe składniki, które mogą znaleźć się w bezmięsnej wersji sosu z Bolonii:
Kompozycja tychże składników to ogrom dobrodziejstw dla naszego organizmu.
Dla przykładu:
- cebula i czosnek wspierają układ odpornościowy,
- marchew to znakomite źródło antyoksydantów i beta-karotenu, który wpływa pozytywnie na stan cery,
- sól kłodawska korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego.
Wegański sos boloński – przepis na obiad
Zapewne pierwszy pomysł na danie ze wspomnianym sosem, które przychodzi większości do głowy, to wegańskie spaghetti bolognese. Jednak to nie wszystko! Z czym jeszcze można zestawić ten smakołyk?
Oto nasza propozycja na wegański bolognese – przepis na pyszny obiad. Wykorzystaj sos:
1. do ryby,
2. jako pastę na zimno do chleba gryczanego,
3. jako bazę do szakszuki.
Jeśli jednak masz ochotę na spaghetti bolognese wegańskie, to pamiętaj, żeby podczas zakupów wybrać bezglutenowy makaron (np. kukurdziany). W ten sposób mniej obciążysz swój organizm – gluten w tradycyjnej medycynie chińskiej jest kwalifikowany do czynników, które powodują stany zapalne w organizmie.
WEGAŃSKI SOS CURRY
Curry to przyprawa znana na całym świecie. Kojarzy się nam głównie z Indiami, jednak sama nazwa curry pochodzi prawdopodobnie z języka tamilskiego – funkcjonuje w nim słowo o podobnym brzmieniu kari, którego znaczenie to… sos. Sos z curry to świetny dodatek do pysznego dania, które nasyci i nakarmi tym, co najlepsze.
Wegański curry – skład
Co powinien zawierać sos curry, aby było smacznie i zdrowo? My polecamy wysokiej jakości produkty, które odżywią ciało:
Dla przykładu:
- wegańskie curry z mleczkiem kokosowym dostarczy Ci ogrom składników mineralnych, dzięki zawartości m.in. niacyny, kwasu foliowego i witamin z grupy B,
- dynia ma wiele wartości odżywczych, jest bogata w witaminy i minerały takie jak cynk.
- kurkuma posiada silne właściwości przeciwzapalne oraz poprawia funkcjonowanie mózgu. A to tylko kilka z przykładów wspaniałych korzyści zaproponowanych przez nas składników.
Nie można nie wspomnieć też o samym CURRY, które:
- wspomaga organizm przy anemii,
- zapobiega chorobom układu krążenia,
- wspiera układ kostny,
- zwalcza bakterie,
- działa przeciwzapalnie.
Wege curry – przepis
Oto nasz plan na pożywny obiad:
1. Curry z ryżem lub makaronem ryżowym.
2. Sos curry to też wspaniale pasuje do pieczonego łososia.
3. Przedstawiamy curry wege przepis na zupę: dodaj pół litra wody i 200 g zdrowego sosu curry.
Kilka chwil i pyszny poczęstunek gotowy!
WEGAŃSKI SOS GULASZ
Gulasz to węgierskie danie narodowe, które w składzie ma między innymi paprykę, cebulę i mięso. Co ciekawe, na początku danie to było głównie elementem pasterzy. Dopiero później stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni węgierskiej. My chcielibyśmy zaproponować wersję bezmięsną. Wegański gulasz to smak dla każdego!
Wege gulasz – skład
Gulasz warzywny z soczewicą – brzmi smacznie, prawda? Co zatem może pojawić się w składzie takiego specjału? Proponujemy skomponować następujące produkty:
Pożywienie pełne wartości odżywczych to zawsze dobry wybór!
Dla przykładu:
- cukinia to lekkostrawne warzywo, które pozytywnie wpływa na proces trawienia. Co dodatkowo ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie i ma niski indeks glikemiczny.
- właściwości lecznicze papryki to m.in. likwidowanie bólu głowy i pomoc w zachowaniu ładnej cery. Natomiast spora zawartość błonnika w tym warzywie ma pozytywny wpływ na układ trawienny.
- gulasz z soczewicy to i o jej właściwościach należy wspomnieć. Ta roślina strączkowa wzmacnia serce oraz nerki, jest także dobrym źródłem białka, lizyny (aminokwasu biorącego udział w syntezie hormonów), żelaza, magnezu i kwasu foliowego.
Gulasz wegański – przepis na obiad
Wege gulasz idealnie pasuje do:
1. gotowanych ziemniaczków,
2. placków ziemniaczanych,
3. kaszy gryczanej (danie SIRT).
Ciekawym pomysłem będą ugotowane papryki z nadzieniem gulaszowym.
Wystarczy ugotować 100 g ryżu al dente i wymieszać go z gulaszem. Następnie nadziać nim papryki, a potem je piec 35 min w temp. 200 stopni.
Sosy obiadowe od Zdrowej Zupy
Jeśli szukasz gotowych sosów, a dodatkowo zależy Ci na zdrowym składzie, to postaw na żywność od Zdrowej Zupy. Co niezwykle istotne, ich wegańskie sosy obiadowe są pozbawione czynników, które powodują stany zapalne w organizmie (te substancje to gluten, laktoza i cukier). Świeże warzywa, bio strączki i bezpieczne przyprawy sprawiają, że sosy smakują jeszcze lepiej. Pamiętaj, że to, czym karmisz swoje ciało, ma wpływ na to, jak się czujesz.
Odwiedź nasz blog i sprawdź, co wpływa na cenę zdrowego cateringu:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!