Pojemność a waga produktów
Z tego artykułu dowiesz się:
Pojemność i waga danego produktu to pojęcia, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
Różnicę między tymi dwoma zagadnieniami pokażemy na przykładzie Zdrowej Zupy.
Objętość a ciężar
Pojemność wyznacza wielkość wnętrza pojemnika i podaje się ją w mililitrach lub litrach. Dla przykładu: słoiki zup w Zdrowej Zupie mają pojemność 540 ml, w innych cateringach możesz znaleźć słoiki 440 ml, a miody są często w 900 ml szklanych opakowaniach.
W słoiku o pojemności 540 ml zmieści się 540 ml wody (wlanej aż do samej zakrętki). W Zdrowej Zupie musimy zostawić tzw. poduszkę powietrzną i to powoduje, że zupy jest mniej o ok. 20 ml. Oprócz pojemności pojawia się jeszcze pojęcie wagi, którą podaje się przy gęstych produktach (np. gulaszu).
Wskazuje ona rzeczywisty ciężar substancji w pojemniku, a oznacza się ją w gramach lub kilogramach. Zupy z rodziny Zdrowych Zup mają 480 g +/-10 g. Wszystkie są gotowane i nalewane (do słoików) ręcznie, znajdują się w nich kawałki składników np. warzyw czy mięsa - warto podkreślić, że różnice w ciężarze wynikają głównie z gęstości zupy, rzadziej z niepewności ręki. Przykładowo - cieciorka waży więcej niż woda, więc ciężar bardzo gęstych zup (jak harira czy batatowa) jest nieco większy. Nie są to jednak duże różnice i mieszczą się w około 10 gramach. Ile zatem waży 1 litr zupy? Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od gęstości zupy i jej składników.
Podsumowując, w mililitrach czy litrach będzie wyznaczona np. pojemność soków, natomiast przy gęstych produktach na etykiecie będzie pojawiała się również informacja o wadze.
Sprawdzaj informacje dotyczące kupowanego jedzenia
Pamiętaj, aby sprawdzać jakość i ilość jedzenia, które nabywasz. Porównuj ceny, pojemności i składy.
Przykładowo, można zestawić ze sobą następujące słoiki:
- 540 ml (w Zdrowej Zupie) i 440 ml (w innych cateringach).
Jeśli porównać te dwie wartości, to - wybierając słoik 540 ml - otrzymujesz:
- aż 1 duży słoik zupy więcej dziennie,
- aż 7 dużych słoików zupy więcej w tygodniu, czyli 1,5 dnia jedzenia dodatkowo.
W skali czterech tygodni masz 28 półlitrowych słoików więcej, co oznacza prawie 6 dodatkowych dni. Przeliczając na złotówki, w ciągu 4 tygodni oszczędzasz 400 zł.
Odwiedź nasz kanał YouTube i sprawdź, co, oprócz pojemności i wagi posiłków, wpływa na cenę cateringu:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!