Pasteryzacja vs Sterylizacja

Z tego artykułu dowiesz się:
Początki pasteryzacji – trochę historii
Nazwa „pasteryzacja” nawiązuje do odkrywcy metody, czyli Ludwika Pasteura ojca mikrobiologii.
Jeszcze w XIX wieku francuskie ministerstwo marynarki wojennej borykało się z problemem przechowywania wina na statkach. W trakcie dłuższych wypraw wino kwaśniało. Nie można było go zagotować, straciłoby alkohol. Z pomocą przybył nowy pomysł, tani i szybki i tak powstało „ogrzewanie wina” do temperatury ok 63°C co skutecznie unieszkodliwiało mikroorganizmy ale zachowywało wartości trunku. Z czasem metodę zaczęto stosować do przechowywania innych artykułów spożywczych.
Pasteryzacja
Pasteryzacja polega na niszczeniu form wegetatywnych drobnoustrojów poprzez łagodne ogrzewanie produktów żywnościowych do temperatury nieprzekraczającej 100°C (zwykle 65-85°C przez czas około 40-60 minut). Dzięki pasteryzacji możliwe jest zazwyczaj kilku/ kilkunastotygodniowe przedłużenie trwałości produktu spożywczego, istotne jest jednak jakiej kwasowości czyli jakie pH ma dany produkt. Można poprawić kwasowość dzięki ekologicznemu kwaskowi cytrynowemu, który nie zmienia w żaden sposób walorów odżywczych potraw.
W przypadku pasteryzacji zachowane zostają wszystkie wartości odżywcze produktu.
Sprawdź także: Surowe czy gotowane - jak gotowanie żywności wpływa na nasze zdrowie?
Sterylizacja
Sterylizacja kojarzona jest bardziej ze szpitalem niż z żywnością, niemniej jednak dotyczy również i żywności. Może dotyczyć zarówno samych produktów żywnościowych jak i opakowań, w których są sprzedawane. Celem procesu sterylizacji jest zniszczenie form wegetatywnych bakterii, ewentualnych przetrwalników bakterii patogennych, jak również części przetrwalników bakterii psujących żywność, które w wyniku wzrostu w opakowaniu doprowadziłby do niekorzystnych przemian. Procesy sterylizacji prowadzone są w temperaturze ponad 100°C (zwykle 120-130°C) i umożliwiają otrzymanie stabilnego mikro biologicznie wyrobu, bez względu na jego pH i kwasowość.
Niestety sterylizacja pozbawia poddaną jej żywność witamin i niektórych białek.
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!