Sok z białej kapusty - naturalny sposób na odporność i świetne samopoczucie
Zastanawiasz się, jak zadbać o odporność naturalnymi metodami? Oto jedna z naszych wskazówek – pij sok z białej kapusty! Właściwości lecznicze tego warzywa doceniali już starożytni Rzymianie oraz Grecy. Czym wspomniana roślina zaskarbiła sobie zaufanie osób z tak odległych czasów? Przede wszystkim tym, że jest wspaniałym źródłem wielu dobrodziejstw dla organizmu.
W Zdrowej Zupie używamy tylko zdrowych rzeczy. Na stałe zagościła u nas m. in. sól kłodawska, kurkuma i omawiany właśnie sok z białej kapusty.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Otrzymaj JADŁOSPIS na 14 dni BEZPŁATNIE
- Kapusta biała – witaminy i składniki odżywcze w składzie
- Biała kapusta – właściwości lecznicze
- Sok z białej kapusty - przy jakich schorzeniach wspomaga?
- Sok z kapusty – właściwości prozdrowotne
- Wrzody żołądka a sok z kapusty
- Jak zrobić sok z białej kapusty? Przepis
- Dietetyczna kapusta biała – przeciwwskazania
- Zdrowie z natury – kapusta w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Otrzymaj JADŁOSPIS na 14 dni BEZPŁATNIE
Podaj adres email, by odebrać jadłospis do druku i zapisać się do newslettera
Kapusta biała – witaminy i składniki odżywcze w składzie
Biała kapusta jest niskokaloryczna i zawiera w sobie ogrom witaminy C, która mocno wspomaga układ odpornościowy w walce z chorobami. Co jeszcze znajdziemy w tym wartościowym warzywie? Między innymi karoten, biotynę, jod, cynk, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Natomiast odpowiedź na pytanie "biała kapusta - jakie ma witaminy?" brzmi: A, E, K, B1, B2, B3, B6 (i oczywiście wspomniana wcześniej C).
We wszystkich rodzajach kapusty kryje się również siarka, która jest potężnym sojusznikiem w walce z pasożytami i wpływa pozytywnie na wygląd skóry oraz paznokci. Co dodatkowo ważne, roślina ta ma w składzie pewien ważny związek - można go nazwać „pancerzem” chroniącym przed chorobami nowotworowymi. Mowa o sulforafanie, czyli niezwykle cennym antyoksydancie. Nie można zapomnieć również o kwasie foliowym, który niezbędny składnikiem dla kobiet starających się o potomstwo.
Biała kapusta – właściwości lecznicze
Zastosowanie w celach leczniczych tego warzywa jest naprawdę szerokie. W starciu kapusta a zdrowie wynik jest jeden: DUŻO ZDROWIA! Skorzystaj z kapuścianej mocy, aby podnieść swoją odporność i wyjść obronną ręką z przeziębienia czy grypy. Kapusta na stany zapalne działa łagodząco, dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne oraz antywirusowe. Zawarte w roślinie składniki chronią również przed nowotworami. Szukasz sposobu na zagojenie ran? Możemy zaproponować Ci okłady z liści kapusty. Będą one pomocne także przy bólach stawów, zwichnięciach czy nawet zapaleniu pęcherza. Można lekko je zagrzać na kaloryferze. Ponadto kapusta leczniczo działa na skórę – regularne spożywanie rośliny pomoże zwalczyć różnego rodzaju niedoskonałości.
Jedzenie surowej kapusty przyniesie wiele korzyści dla twojego organizmu - świetnym rozwiązaniem będzie spożywanie opisywanego warzywa w formie soku.
Sok z białej kapusty - przy jakich schorzeniach wspomaga?
Sok z surowej kapusty wpływa niezwykle korzystnie na nasz organizm - wypróbuj napoju z białej odmiany tego warzywa i przekonaj się o jego sile!
Sok z białej kapusty – co wspomaga leczyć?
Przede wszystkim:
- Usuwa toksyny z organizmu.
- Jest naturalnym probiotykiem.
- Wspiera pracę układu trawiennego.
- Chroni przed chorobami takimi jak: rak, wrzody żołądka.
- Pomaga przy nadciśnieniu.
- Wzmacnia odporność.
- Łagodzi stany zapalne i bóle głowy.
- Poprawia koncentrację.
- Wspomaga w utracie zbędnych kilogramów i gojeniu się ran.
- Zapobiega starzeniu się skóry.
Sok z kapusty – właściwości prozdrowotne
Do stosowania:
- przy niestrawności,
- na żołądek,
- przy problemach ze zgagą, odbijaniem,
- przy Helicobacter Pylori,
- przy braku odporności,
- przy chorobach zapalnych,
- dla gojenia ran (w tym wrzodów).
Wrzody żołądka a sok z kapusty
W celu wsparcia przy gojeniu śluzówki żołądka pij codziennie sok z kapusty na czczo. W pierwszych dniach pij po pół szklanki, później możesz wypijać więcej również w ciągu dnia. Ważne - najpierw sprawdź, jak tolerujesz ten surowy sok. Wielu pacjentów, korzystających z dobrodziejstw Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, po kilku tygodniowej kuracji sokiem z białej kapusty poczuło znaczną różnicę w samopoczuciu.
Sok z białej kapusty na wrzody żołądka i sok z kapusty na refluks – wypróbuj naturalne sposoby na pomoc organizmowi przy tych przypadłościach!
Interesuje Cię, na co pomaga biała kapusta? Więcej o tym zagadnieniu przeczytasz w naszym artykule: Sok z kapusty w leczeniu różnych schorzeń
Jak zrobić sok z białej kapusty? Przepis
Użyj wyciskarki wolnoobrotowej lub pokrojoną kapustę wrzuć do miksera/blendera i dodaj wodę (2 szklanki wody na pół kilo surowego warzywa), a następnie zmiksuj. Sok przecedź przez sitko i ciesz się wspaniałymi właściwościami napoju.
Chciałabyś/chciałbyś codziennie pić sok z kapusty na czczo, ale rano brakuje ci czasu na jego przygotowanie?
Wybierz sok z białej kapusty od Zdrowej Zupy. W jego składzie znajdziesz tylko białą kapustę i kwas askorbinowy (czyli po prostu witaminę C). Możesz być pewien, że napój ten jest bez konserwantów i dodatków smakowych. Do jego przygotowania użyto technologii HPP – to nowoczesna metoda, która pozwala zachować świeżość i wartości odżywcze w produktach chłodniczych.
Dietetyczna kapusta biała – przeciwwskazania
Czy kapusta jest zdrowa? Zdecydowanie tak! Czy kapusta jest dla wszystkich? Niestety nie. Osoby źle tolerujące siarkę powinny ostrożnie wprowadzać to warzywo do diety (nietolerancja może być związana z chorobą SIBO). Objawy pojawiające się przy nietolerancji siarki to m.in. reakcje skórne (np. pokrzywka, zaczerwienie skóry), biegunka, wymioty, zawroty głowy, problemy z oddychaniem. Nadmiar kapusty w jadłospisie może być również szkodliwy dla chorujących na schorzenia tarczycy, zapalenie trzustki czy dolegliwości układu trawiennego takie jak: zapalenie i/lub skurcze jelit, nadkwasowość żołądka, biegunki. Warto obserwować swój organizm po zjedzeniu kapusty – złe samopoczucie może świadczyć na przykład o alergii na roślinę, co również jest czynnikiem nakazującym odstawienie tego warzywa.
Zdrowie z natury – kapusta w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Kapusta to bardzo popularne, lekkostrawne i stosunkowo niedrogie warzywo. Docenia je również Tradycyjna Medycyna Chińska, według której jedzenie kapusty pozwala organizmowi napełnić się tą samą energią, która pozwala przetrwać kapuście chłód podczas wyrastania (warzywo to rośnie w klimacie umiarkowanym i chłodnym). Dzięki tej energii człowiek buduje w sobie odporność na zimno, a co za tym idzie – na choroby, które pojawiają się w okresie jesienno-zimowym.
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej produkty, w tym warzywa:
- mają swoją wrodzoną naturę termiczną oraz smak (są to główne wartości w chińskiej dietoterapii),
- odpowiadają jednemu z elementów pięciu przemian, które reprezentują naturalne zjawiska i nieustannie na siebie wpływają (szkoła Konfucjusza, znanego chińskiego filozofa, odnosiła je ludzi - te elementy to: ziemia, metal, woda, drzewo i ogień).
Pożywienie ma też, oczywiście, swoje prozdrowotne działanie. Kapusta, w zależności od rodzaju, będzie wykazywać inne cechy.
Oto różne rodzaje kapusty i ich znaczenie w TMC:
- KAPUSTA CZERWONA - właściwości lecznicze: harmonizuje śledzionę, żołądek i krew; smak: ostry, słodki; natura termiczna: neutralna do ogrzewającej; przemiana: ziemia;
- KAPUSTA KISZONA - właściwości lecznicze: usuwa gorąco z jelita i żołądka; smak: kwaśny; natura termiczna: ochładzająca; przemiana: drzewo;
- (NAPA) KAPUSTA PEKIŃSKA - właściwości lecznicze: ochładza gorąco, działa moczopędnie; smak: słodki; natura termiczna: neutralna do ochładzającej; przemiana: ziemia;
- GŁOWIASTA KAPUSTA ZIELONA - właściwości lecznicze: harmonizuje żołądek i śledzionę; smak: ostry, słodki; natura termiczna: neutralna do ogrzewającej; przemiana: ziemia.
Posłuchaj na naszym kanale YouTube o innych naturalnych sposobach na różnego rodzaju schorzenia:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!